12. března 2015 • 12:24

Ministr Chládek o fotbale: Chci národní stadion, ale pro ženy

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal musí podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka zatím zapomenout na národní stadion pro padesát tisíc fanoušků. Místo toho chce podpořit menší stadiony, včetně toho, který by sloužil ženskému národnímu týmu nebo mládežnickým reprezentacím.



„Nemyslím si, že je doba, abychom stavěli velký národní stadion pro padesát tisíc lidí,“ uvedl ministr Chládek, který naopak nabízí státní pomoc při rekonstrukci stávajících stadionů.

„Dovedu si představit, pokud naši fotbalisté budou úspěšně pokračovat v kvalifikaci a budou pravidelnými účastníky mistrovství světa, mistrovství Evropy a naše kluby se budou pravidelně účastňovat Ligy mistrů, že stát dobuduje infrastrukturu,“ líčí Chládek.

Ministr před myšlenkou jednoho obřího stadionu upřednostňuje několik stánků s kapacitou mezi 20 – 27 000 diváky.

„Jedna z cest je mít dva, tři stadiony tohoto charakteru,“ říká Chládek. „V Plzni stačí dobudovat rohy. Pokud zjistíme, že fanoušci začali chodit masivně na fotbal, za mě to má zelenou.“

Ministr se zasazuje o vybudování stadionu, který by pravidelně využívala ženská reprezentace nebo mládežnické celky.

„Rád bych, abychom podpořili fotbal žen, vybudovali národní stadion pro ženy, jednadvacítku, dorostence pro pět až deset tisíc s excelentním zázemím,“ vysvětluje Chládek své úvahy v souvislosti s koncepcí státní podpory sportu, kterou ministerstvo připravuje v souvislosti s chystanou novelou zákona o podpoře sportu.

Koncepce obsahuje povinnost pořadatelů velkých sportovních akcí vyžádat si před kandidaturou souhlas státu. Jenom tak budou moct obdržet státní podporu.

„Musí tam být souhlas státu předem, aby o tu akci mohli žádat. To jsme nastolili při mém příchodu. První akce byla mistrovství Evropy ve fotbale, kdy jsme se domluvili, že je to nad rámec našich sil, proto nebyla přihláška podána,“ připomíná Chládek úvahy o kandidatuře Česka na fotbalové ME 2020, které se bude hrát ve třinácti evropských státech.

Chládek také FAČR nabízí spolupráci v projektu fotbalových akademií.

„Až si dořeší, jak chtějí mít akademie, jsme ochotni do toho vstoupit,“ říká Chládek, který chce fotbal, hokej, basketbal, volejbal a házenou prosazovat jako náplň plánované třetí hodiny tělocviku ve školách a o věci už jednal s trenérem fotbalového národního týmu Pavlem Vrbou.

„Když jsem mluvil s panem Vrbou, líbila se mi myšlenka, že by šel do škol a přivedl by i reprezentanty,“ uvedl Chládek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud