Stanislav Hrabě
29. srpna 2015 • 16:39

Kníže Albert II. zastínil v Monaku Platiniho tři Zlaté míče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MONAKA | Kdepak předseda FIFA Michel Platini, držitel tři Zlatých míčů nejlepšího fotbalisty Evropy. Poprask a pozdvižení v sále Grimaldi Forum na losování Evropské ligy vyvolal až příchod monackého knížete Alberta II., jenž vládne druhému nejmenšímu státu na světě už deset let. Jeho přítomnost prý přinesla českým klubům štěstí. „Kníže nám pomohl, los se nám líbí,“ neskrýval uspokojení ředitel libereckého klubu Kleibl.



Syn knížete Rainiera III. a americké herečky Grace Kellyové je obrovským sportovním fandou. Jeho dědeček z matčiny strany John Brendan Kelly byl americký veslař a trojnásobný olympijský vítěz. On sám se v letech 1988, 1992, 1994, 1998 a 2002 se zúčastnil zimních olympijských her v jízdě na bobech a v letech 1985 a 1986 byl i na automobilové rallye Paříž-Dakar.

Od roku 1985 byl členem Mezinárodního olympijského výboru, od roku 1983 předsedou Monacké federace plavání, následující rok se stal nejvyšším mužem Monackého Yacht klubu a Monacké atletické federace, od roku 1994 Monackého olympijského výboru a od roku 1999 Monacké federace moderního pětiboje.

Jeho sportovní výkony jsou obdivuhodné. V dubnu 2006 pokořil jako první úřadující hlava státu severní pól a v lednu 2009 dobyl jižní pól, čímž se stal první hlavou státu, která stanula na obou pólech planety. Když byl monacký fotbalový klub v roce 2002 v těžké ekonomické situaci, vstoupil do něho velkými investicemi a zachránil jej od krachu.

Nyní klub vlastní ruský miliardář Dimitrij Rybolovlev a prosperuje. Nedávno na hostování přišel ze slavného Realu Madrid portugalský obránce Fabio Coentrao.

Peníze nejsou všechno, přestože v kvalifikaci o Ligu mistrů bylo AS Monako lepší než španělská FC Valencia, nakonec výsledky 1:3 a 2:1 ovšem posunuly do prestižní soutěže protivníka. Přítomnost monackého monarchy na losu Ligy mistrů byla tím ohrožena. Stalo se, přišel o den později, kdy v osudí Evropské ligy byl jeho milovaný klub.

A také tři čeští zástupci. Bývalý švýcarský internacionál Alexandre Frei ovšem ani jednoho do Monaka neposlal. „Bylo by krásné uvidět osobně knížete a poslat libereckou výpravu do Monaka,“ zasnil se ředitel severočeského klubu Libor Kleibl. Na osud si ovšem nestěžoval.

„Soupeři z Francie, Portugalska a Holandska jsou atraktivní, ať je to jakékoli jméno. Nemusíme nikam daleko na dálný východ, přivítáme zástupce z vyspělé fotbalové země,“ pochvaloval si. „Liberecký fanda si to užije, Marseille je velký pojem,“ vypíchl francouzského vítěze Ligy mistrů z roku 1993.

Spokojeni byli i plzeňští zástupci. „Uvidí se až podle výsledku, ale jsou to soupeři a destinace zajímavé. Vracíme se do Minsku, kde jsme hráli před několik lety s BATE Borisov, Rapid Vídeň je šance pro fanoušky dojet se podívat na atraktivní zápas, krásné zážitky máme se španělským fotbalem,“ uvedl  obchodně marketingový ředitel Jaromír Hamouz.

Kníže plzeňské delegaci proklouzl kousek před očima. „Viděl jsem, jak přicházel s Platinim těsně před losem,“ povšiml si tiskový mluvčí Pavel Pillár. „A pak jsme se náhodně potkali na schodech,“ přidal osobitou vzpomínku. „Kníže nám pomohl, los se nám líbí,“ neskrýval uspokojení ředitel libereckého klubu Kleibl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud