3. září 2015 • 04:42

Výzva deníku Sport: Odvolejte Damkovou, Berbra žeňte před disciplinárku!

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vážení členové výkonného výboru FAČR, rozhodčí Libor Kovařík v minulém týdnu na stránkách deníku Sport otevřeně popsal hrůzný způsob, jakým se místopředseda asociace Roman Berbr snaží získat absolutní vliv nad rozhodčími profesionálních soutěží v Česku. Popisoval způsoby nátlaku, šikanování, dehonestace a fízlování, díky kterým ovládá nejen sudí, ale i delegáty a komisi rozhodčích, kterou její oficiální šéfka a jeho partnerka Dagmar Damková fakticky neřídí.



Jeho výpověď o stavu českého fotbalu podpořili i další členové FAČR včetně člena výkonného výboru Vlastimíra Hrubčíka. Znepokojení nad stavem věcí pak vyjádřila řada fotbalových osobností, některé ligové kluby, stovky fanoušků a po počátečním váhání částečně i předseda asociace Miroslav Pelta.

Žádáme vás proto o co nejdůslednější prošetření všech obvinění a o případné potrestání viníků. Libor Kovařík v podstatě jen nahlas řekl to, co ve fotbalovém zákulisí vědí už několik let všichni zainteresovaní.

Už v minulosti na praktiky Romana Berbra, které znásilňují fotbal dlouhou řadu let, spousta lidí z hnutí upozorňovala. Pokud nyní nezačnete jednoznačně jednat, vámi řízený spolek ztratí v našich očích poslední zbytky důvěryhodnosti.

Co by se podle Sportu mělo na zasedání VV v Rize stát?

1. Odvolat Damkovou z čela komise rozhodčích

Zařadit na jednání výkonného výboru hlasování o důvěře Dagmar Damkové coby předsedkyně komise rozhodčích. Názor Sportu je v tomto bodu jednoznačný: Damková není schopná funkci vykonávat. Ať už kvůli pracovnímu vytížení ve strukturách UEFA, nebo především kvůli paralyzujícímu vlivu jejího partnera Romana Berbra. Navíc na poslední konkrétní obvinění nebyla schopna adekvátně reagovat a vysvětlit svůj postoj. Proto by neměla ve funkci pokračovat a VV by měl do příštího zasedání najít vhodné důvěryhodné a nezávislé kandidáty na její místo, z nichž by pak nejlepšího vybral.

2. Podat podnět disciplinárce na Romana Berbra

Výkonný výbor by měl podat podnět disciplinární komisi k prošetření porušení stanov asociace ze strany místopředsedy Romana Berbra.

#Berbrven #BerbrvenFoto iSport.cz

Podle výpovědi rozhodčího Libora Kovaříka se totiž minimálně prohřešil proti článku 15, bodu 3, odstavci f), v němž se praví: „Každý člen Asociace má zejména povinnost vyvarovat se v souvislosti s fotbalem jakéhokoli jednání majícího podobu jakéhokoli nesportovního chování, tělesného napadení, úplatkářství, narušení regulérnosti fotbalové soutěže, umožnění užití dopingové látky, podvodu spáchaného v souvislosti se členstvím v Asociaci, veřejného hanobení, diskriminace, ponížení, znevážení jména fotbalu, maření činnosti orgánu asociace nebo jeho výkonu, narušení integrity fotbalové soutěže či fotbalového utkání, jiného nesportovního chování fanouška, náboženské, ideologické či politické propagandy nebo neoznámení závažného disciplinárního přečinu.“

3. Svolat mimořádnou valnou hromadu

Svolat v nejbližším termínu mimořádnou valnou hromadu FAČR. Ta by pak měla i na základě výsledků šetření disciplinární komise hlasovat o možném odvolání Romana Berbra z funkce místopředsedy asociace.

Klíčové otázky pro Romana Berbra a Dagmar Damkovou Klíčové otázky pro Romana Berbra a Dagmar DamkovouFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud