Stanislav Hrabě
27. října 2015 • 15:25

Slavia se loučila s Korbelem (†79). Začal první éru megapřestupů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Minuta ticha před zápasem s Olomoucí, potlesk jako poděkování fanoušků. Tak se Slavia Praha rozloučila s americkým podnikatelem českého původu Borisem Korbelem, který nedávno zemřel a který do klubu na začátku 90. let nasypal stovky milionů korun (odborný odhad uvádí 300 milionů) a díky těmto investicím se ze šedivého průměru znovu vytáhla do české špičky i zanechala výraznou stopu na evropské scéně.



Milovaná Sparta a drahá Slavia. Tak rozložil americký multimilionář Boris Korbel své city ke dvěma pražským klubům. Neskrýval, že je fanouškem rudých, když se však nedohodl s jeho vedením na majetkovém vstupu, nasypal peníze do největšího konkurenta a umožnil mu konečně sny o velkých zápasem a dobytých triumfech přeměnit ve skutečnost.

Boris Korbel ve Slavii
Vstup: srpen 1991

Odchod: listopad 1993

Úspěchy: 2. místo 1992/1993, 1. kolo Poháru UEFA 1992/1993 (Heart of Midlothian 1:0 a 2:4)

Nejzajímavější přestupy: Dragiša Binič (Crvena Zvezda Bělehrad, 1991), Patrik Berger (Sparta, 1991), Jan Suchopárek (Dukla Praha, 1991), Štefan Rusnák (Banská Bystrica, 1991), Bartolomej Juraško (Inter Bratislava, 1991), Vladimír Tatarčuk (CSKA Moskva, 1992), Radim Nečas (1992, Baník Ostrava).

Zvěst, že bývalý majitel pražské Slavie Boris Korbel už není mezi živými, prosakovala bez ověření už několik týdnů. Úmrtí údajně potvrdil jeho syn žijící v USA, ale bez záruky, přesnější informace neměli ani zaměstnanci hotelu Vila Voyta, kde vždy při pobytu v Praze nacházel Korbel přímo rodinné zázemí. Nic nebylo jistého.

Až rodina žijící v Česku potvrdila jeho skon. I proto k oficiálnímu rozloučení došlo o měsíc později před ligovým zápasem s Olomoucí, když tento svět americký podnikatel opustil 21. září ve věku 79 let.

Když Korbel převzal Slavii v srpnu 1991, byla to senzace. Klub vložil do společného podniku jméno a další symboly, vybavení, hráče včetně mládeže, americký podnikatel, jenž údajně zbohatl na prodeji kartiček hráčů NHL, peníze. Při konečném vyúčtování v roce 1993 přišla slávistická mise Korbela na 300 milionů korun.

Byla to podmanivá doba. S Korbelem přišel do Edenu v roli poradce Václav Ježek, sparťanská trenérská legenda. A hráči se nakupovali o překot. Československé hvězdy Jan Suchopárek, Bartolomej Juraško, Radim Nečas, zahraniční Vladimir Tatarčuk nebo Dragiša Binič. Nikdo nebyl nedosažitelný, dosavadní vládce přestupového nebe Sparta byla kolikrát přeplacena či překulišena.

Před derby v roce 1991 se Letenští radovali, že jim smlouvu podepíše tehdejší obrovský talent Štefan Rusnák z Banské Bystrice. Do Prahy přijel, ale objevil se v červenobílém dresu, Slavia byla usilovnější a štědřejší. Sparťanský odchovanec a velký příslib do budoucnosti Patrik Berger neměl profesionální smlouvu, nabídla mu ji Slavia a z ní vykročil na cestu evropské hvězdy.

„Boris Korbel jako mecenáš a vlastník klubu štědrými investicemi nastartoval novodobou éru Slavie a provedl ji fází rané postkomunistické společnosti,“ připomíná jeho význam ředitel oddělení komunikace Jiří Vrba. „Přestože u prvního titulu po 49 letech v roce 1996 už jako klubový činovník nebyl, není pochyb, že stál u zrodu tohoto úspěchu. Éra Borise Korbela v klubu byla první érou velkých přestupů v českém fotbalu, přinesla spoustu velkých vítězství a krásných vzpomínek. Právě proto zůstane Boris Korbel zapsán hluboko v srdcích slávistických fanoušků,“ slibuje.

Právě nyní se etapa Borise Korbela stává pro Slavii Praha velkým mementem a ponaučením. Znovu disponuje obrovskými finančními možnosti, což může přivodit nesnáze. Rozjitřené vztahy uvnitř klubu při nesmyslném plýtvání jsou ještě horší než úpěnlivé šetření. To bývá dost často začátek zmaru…

Boris Korbel (vpravo) se přijel do Edenu podívat v roce 1997 na derby se Spartou. Na tribuně usedl vedle Miroslava Ondříčka, Ivana Pilipa a Vladimíra Lešky.Foto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud