13. ledna 2017 • 17:04

Miliardová SPIRÁLA SMRTI. Kluby přeplácí hvězdy, trh ničí Čína

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Divoce utrácejí nejen za nákupy hráčů, ale dopřávají jim i milionové sumy na platech. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) si nechala vypracovat analýzu za rok 2015, ve které zjistila, které kluby nejvíce utrácí na mzdách svých fotbalistů. Jde o hříšné částky.



Náklady ve fotbale neklesají, ale naopak prudce stoupají. Podle zprávy UEFA se předloni utrhla ze řetězu hlavně FC Barcelona. Messimu s Neymarem a jejich spoluhráčům dopřála gáži v součtu 340 milionů eur (9,1 miliardy korun)!

Největší rival katalánského velkoklubu Real Madrid byl v tabulce druhý, protože Ronaldo a spol. si přišli dohromady „pouze“ na 289 milionů eur (7,8 miliardy korun). Třetí Chelsea se Bílému baletu přiblížila, když odměnila hráče celkovou mzdou 284 milionů eur (7,6 miliardy korun).

„Průměrný růst mezd mezi top dvaceti týmy byl 14 procent. U FC Barcelona, AS Řím a některých anglických klubů rostou platy o více než 20 procent!“ upozorňuje analýza. Ve srovnání s evropským hospodářským růstem, který byl jen něco málo přes 1,5 procenta v posledních 20 letech, mzdy v evropských fotbalových klubech ročně vzrostou až o 10 procent.

Výplaty pro hráče navíc stále stoupají. Zmíněná Barcelona v loňském roce uzavřela nové kontrakty s Neymarem a Suárezem , klub nyní jedná o nové pohádkové smlouvě s Lionelem Messim. Jenže výdaje jsou takové, že na největší hvězdu už nemusí zbýt peníze. Více čtěte ZDE »

UEFA vydala varování pro kluby, aby na platy hráčů nevydávaly více než 70 procent sezonního rozpočtu. Některé týmy ale na podobná doporučení nedají. V Turecku působí kluby, které směřují na platy fotbalistů i 80 procent rozpočtu. Nejvíce si hlídají finanční rovnováhu v německé bundeslize, kde jde na mzdy přibližně jen polovina.

Nebezpečné finanční spirále smrti nepomáhá ani nový fenomén ve fotbale. Bohaté čínské kluby kupují a hlavně přeplácejí nejlepší fotbalisty působící v Evropě. Týmy tak mají co dělat, aby své hvězdy udržely. Kromě toho UEFA ve zprávě varuje, že se evropské kluby čím dál víc zadlužují, aby náklady především na hráče utáhly.

Částky vydané na mzdy hráčů

Barcelona 9,1

Real Madrid 7,8

Chelsea 7,6

Manchester City 7,4

Manchester United 7,1

Největší utracené částky za přestupy

Manchester United 3,5

Real Madrid 2,8

Manchester City 2,5

Chelsea 2,4

Paris SG 2,3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud