Pavel Janega
4. května 2017 • 04:50

Klíčové odpovědi v kauze: Proč byl vtažen Pelta? Dotkla se Berbra?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rolety jsou dole. Celá budova Fotbalové asociace vypadá jako velké hnízdo, do kterého se nedá dostat. Začerněné dveře na čidlo se ani nepohnou. Uvnitř je zrovna komando policistů a hrabe se v dokumentech kolem dotací. Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu, má problém. Leží před ním možné obvinění z ovlivnění a zneužití dotačních programů, které začíná u Ministerstva školství. Podívejte se na odpovědi na klíčové otázky, které se vážou ke kauze, která ve středu rozvířila nejen sportovní vody v Česku.



Proč byl do vyšetřování vtažen Pelta?

Byť to v průběhu prvního dne celé kauzy chvílemi vypadalo, že je téměř jedinou hlavní postavou „příběhu“, nemusí to tak být. Konsekvence mohou být s ohledem na současnou politickou krizi daleko širší. Podle jedné verze, s níž přišel server Seznam Zprávy, se razie týkala rekonstrukcí stadionu Přátelství, kvůli níž si v roce 2014 směnily FAČR, ČUS a pražský magistrát pozemky a stavby na Strahově. A včera na všech místech proběhl policejní zásah.

Druhá verze, kterou potvrdil Peltův advokát Bronislav Šerák a k níž se postupně přikláněly i další zdroje ze zákulisí celé kauzy, mluví o možných protiprávních manipulacích při přerozdělování státních dotací pro sport na rok 2017. Konkrétně pak u 22 fotbalových klubů, přičemž ve dvou případech by mělo jít o týmy z profesionálních soutěží, ve zbytku o kluby z nižších lig.

Je fakt, že zdaleka nejvyšší podpora schválená ministerstvem školství tu proudí právě do fotbalu, který na druhou stranu disponuje největší členskou základnou. Celková částka z neinvestičních dotací (na činnost svazu, talentovanou mládež a reprezentaci) vzrostla z 291 milionů korun před dvěma lety na letošních 562 milionů. To řadě lidí ze sportovního prostředí přijde až příliš, ale to ještě nic neznamená. Účinný Peltův lobbing důvodem k obvinění může být stěží, nezákonné machinace s dotačními prostředky - to už by bylo něco jiného. Došlo však k nim? To je v šetření.

Ovlivní vyšetřování Peltovu kandidaturu na předsedu FAČR (volby jsou v červnu)?

To se teprve uvidí. Záleží na tom, jak moc ho kauza zasáhne. Ukazuje se, že Peltův právník Bronislav Šerák v první den celého případu spíše mlžil a věci zlehčoval ve prospěch svého klienta. Především tvrzením, že Pelta nepatří mezi obviněné a jen podával policii vysvětlení a nechával nahlížet do dokumentů.

Nicméně podle informací, které jako první přinesl web týdeníku Respekt, tomu tak není. Pelta patří mezi tři obviněné fyzické osoby. Ani to však pro něj ještě nutně nemusí znamenat vzhledem k fotbalovým volbám zásadní újmu. Leccos naznačuje i rychlé prohlášení FAČR o tom, že asociace „bude nadále dodržovat zákony ČR a ctít presumpci neviny do vyřešení této kauzy“.

Na druhou stranu – pokud by se celý případ pro Peltu nevyvíjel dobře a například byl nucen strávit nějaký čas ve vazbě, může to jeho pozici zásadně oslabit. Do fotbalových voleb totiž už nezbývá ani měsíc a uzávěrka jmen kandidátů byla stanovena na 12. května. O všem tedy rozhodnou nejbližší dny. První, kdo na celou kauzu okamžitě zareagoval ve smyslu "s Peltou už příliš nepočítejme", byl slávistický boss Jaroslav Tvrdík. Ten na Twitteru psal o hluboké krizi českého fotbalu a rovnou i navrhl, kdo by mohl FAČR vyvést ze současné svízelné situace. Jeho tip je Jiří Šimáně.

V sídle FAČR probíhá policejní vyšetřování. Peltu zadrželi, potvrdil mluvčí
Video se připravuje ...

Dotklo se vyšetřování i Romana Berbra?

Ne. Vlivný fotbalový politik má pověst zlého šíbra, který manipuluje s fotbalovým zákulisím, jenže včerejší razie ve strahovském sídle se ho netýkala. Kauza je navíc pro Berbra „win-win“ situací. Buď půjde (jako dosud) do červnových voleb po boku Miroslava Pelty a zajistí si znovuzvolení na místopředsednickém postu, anebo – v případě, že by Pelta odmítl z jakéhokoliv důvodu nadále zastávat předsednickou funkci – by jeho vliv nejspíš ještě vzrostl. Musel by totiž najít jiného koně, kterého by vítězně provedl volební valnou hromadou.

Týká se vyšetřování politické situace a demise vlády?

Pravděpodobně ano. Je náhoda, že razie ve fotbalovém sídle, na magistrátu a ministerstvu školství proběhla den po oznámení demise vlády? A že byl zadržen i vlivný advokát Miroslav Jansta z ČSSD, který měl po Sobotkově vystoupení sehrát na politické scéně důležitou roli? Některé hlasy ze zákulisí mluví o tom, že právě Peltův spojenec Jansta je hlavní postavou, kterou má tato kauza oslabit.

To, že vše může mít politický podtext, nakonec naznačil i sám ministr financí Andrej Babiš po návštěvě u prezidenta Zemana. „Neznám detaily, ale napadlo mě, jestli to nemá nějakou souvislost. A ještě je zadržen blízký přítel pana premiéra Sobotky (Karel Březina). Je to zvláštní,“ přisadil si.

Peltův advokát Šerák: Zadrželi ho kvůli prohlídkám. S policií spolupracuje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud