30. května 2017 • 15:08

Končíme, potvrdil hlavní sponzor ligy. Fotbal teď jedná se třemi subjekty

Autor: lt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se třemi společnostmi vede aktuálně jednání vedení fotbalu kvůli sponzorství nejvyšší soutěže. Být mezi nimi má autobazar AAA Auto, pivní gigant Plzeňský Prazdroj (konkrétně jeho značka Gambrinus) a nejmenovaná firma, jež má blízko světu onlinu. Zda se některá z nich stane novým titulárním ligovým sponzorem, je však zatím v nedohlednu. Naopak ePojisteni.cz zcela jistě končí a pro vedení ligy to na rozdíl od veřejnosti není až taková novinka. Společnost to totiž STESu (marketingová firma FAČR) poprvé oznámila už na konci ledna.



Vypadalo to jako blesk z čistého nebe a možná reakce na aktuální dotační kauzu. Tak to bylo i mnohými prezentováno. Fakticky ale nejspíš přišla fotbalová liga o titulárního sponzora pro příští sezonu už mnohem dřív. Kdy? Na konci ledna, několik týdnů před vypuknutím kauzy.

Právě poslední lednový den byl totiž podle informací Sportu datem, kdy společnost ePojisteni.cz oznámila STESu, že ve spolupráci pro další sezonu nemíní pokračovat. Roli nejspíš hrály změna majitele i analýza, která říkala, že marketingově ePojisteni.cz už během první sezony více méně naplnilo potenciál kontraktu s fotbalem.

„Bylo to pro všechny docela velké překvapení. Výstupní klauzuli totiž využili v poslední možný den,“ říká zdroj blízký vedení FAČR. O jaké klauzuli je řeč? Společnost ePojisteni.cz měla právě do konce ledna možnost vyvázat se z partnerství na další rok. Pokud by to neudělala, kontrakt by byl automaticky prodloužen až do konce sezony 2017/18. Tedy do doby, kdy se fotbal od nejnižších soutěží až po první ligu na šest let přebarví do žlutočerných barev sázkové kanceláře Fortuna.

Nyní společnost ePojisteni.cz odchod z ligy i oficiálně potvrdila. „Oceňujeme kroky, které během tohoto roku činilo vedení profesionálního fotbalu. Jako jedni z prvních v Evropě se v České republice snažíme zavést do fotbalu video, komise rozhodčích v tomto ročníku fungovala výborně, zlepšuje se komunikace mezi fanoušky a kluby, pracuje se i na atraktivnějším hracím modelu ligy. Liga byla napínavá a o titulu rozhodl až poslední zápas. Letošní ročník ePojisteni.cz ligy byl dle nás velice povedený a jsme rádi, že jsme byli při tom a finančně jej podpořili,“ pravil v prohlášení na rozloučenou Dušan Šenkypl, CEO společnosti.

A proč se o ukončení spolupráce mezi ligou a ePojisteni.cz dosud nemluvilo, když rozchod začal už v lednu? Podle informací iSport.cz i proto, že ještě před začátkem dotační kauzy probíhala mezi největším poskytovatelem pojištění v Česku a předsedou FAČR Miroslavem Peltou jednání, zda by přece jen nešlo spolupráci prodloužit.

Firma ePojisteni.cz ale údajně chtěla fotbalu garantovat jen část ze zhruba 30 milionů korun, které v právě skončené sezoně FAČRu vyplatila. Zbytek podmiňovala obchodní spoluprací, kdy by fotbal svému sponzorovi přímo garantoval určitý nárůst uživatelů jejích pojišťovacích služeb. Například z řad členů asociace. A až poté by zbytek peněz případně dostal na účet. Do takové spolupráce se ale fotbalu nechtělo a později jednání nadobro přerušila fotbalová kauza.

Mistrovské dostihy bod po bodu: Jak se Slavia s Plzní rvaly o titul?
Video se připravuje ...

Jak tedy liga překlene rok před tím, než se přivalí miliony z obřího šestiletého kontraktu s Fortunou? Vedení fotbalu vede podle informací iSport.cz v nepřehledném předvolebním čase jednání se třemi subjekty. Dva z nich jsou stávajícími sponzoři – AAA Auto a Plzeňský Prazdroj, jehož značku Gambrinus už v minulosti liga v názvu měla. Třetí firma, která o spolupráci projevila zájem, má mít blízko ke světu onlinu.

Ve hře je ale i varianta, že příští rok se odjede bez titulárního sponzora a soutěž bude prostě jen 1. liga. Pokud by totiž nikdo nenabídl adekvátní částku (cca 30 milionů Kč a více), STES nechce sponzorství devalvovat dohodou za každou cenu. Tedy fakticky cenou příliš nízkou…

Vedle ePojisteni.cz může fotbal navíc v brzké době řešit ještě jeden sponzorský problém. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík , který v Evropě zastupuje zájmy čínské investiční skupiny CEFC, totiž v souvislosti s pátečními fotbalovými volbami pohrozil odchodem. „Jestliže bude zvoleno Berbrovo vedení FAČR, CEFC bude v pondělí firmu ePojisteni.cz v jejím kroku ukončení partnerství následovat,“ uvedl Tvrdík na twitterovém účtu poté, co vyšlo najevo, že ePojisteni.cz opouští ligu, jejímž aktuálním mistrem se stala právě Slavia. To, že na rozdíl od CEFC k tomu ePojisteni.cz vedou nejspíše i jiné důvody, už by na věci fakticky nic neměnilo.

Fotbal by přišel o dalších zhruba 22 milionů korun ročně, které nyní proudí od CEFC na podporu reprezentačních týmů. Od mládežnických až po Jarolímovo áčko.

Jaroslav Tvrdík na twitteru o setkání delegátů
Jaroslav Tvrdík na twitteru o setkání delegátů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud