27. února 2020 • 19:16

FIFA zavede nový řád. Vyšší odstupné pro kluby i zpřísněná hostování

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová federace FIFA od července zavede nový přestupový řád, ve kterém chce zpřísnit pravidla pro hostování fotbalistů. Nově by také kluby měly dostat vyšší odstupné za odchovance, kteří je opustí v mladém věku a později přestoupí za velké peníze.



Vedení FIFA po čtvrtečním zasedání uvedlo, že od ročníku 2020/2021 budou omezena mezinárodní hostování hráčů nad 22 let. Klub bude moci během jedné sezony poslat na hostování osm hráčů a stejný počet jich přivést. Od ročníku 2022/2023 budou hostování omezena na šest hráčů.

Novinka se zatím týká pouze mezinárodních hostování, ale FIFA očekává, že národní svazy podobná omezení pro hostování zavedou i v domácích soutěžích.

FIFA se také rozhodla založit fond, do kterého půjde jedno procento z každého přestupu a z něj poté bude částečně vypláceno klubům tzv. výchovné. To dostávají kluby v případě pozdějších transferů odchovanců i v současnosti, podle FIFA však systém příliš nefunguje.

Řada malých klubů proto finančně strádá, přestože v minulosti vychovaly světové hvězdy. „Díky modernizovanému systému bude vyplácení výchovného automatické, takže se peníze dostanou i do malých klubů, kam v současnosti často ani nedorazily,“ uvedla FIFA v prohlášení.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud