15. června 2020 • 09:18

Konec po čtvrthodině. Pelta a spol. před soudem, nedorazila obžalovaná

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

První jednání městského soudu v Praze v případu údajné manipulace s dotacemi pro sport, v němž je obžalovaný i bývalý předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta, rychle skončilo. Nedostavila se totiž další obžalovaná - někdejší náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Simona Kratochvílová. Ta se omluvila kvůli hospitalizaci v Brně, nicméně předsedkyně senátu nařídila, že v úterý musí být přítomná. Společně s Peltou je na lavici obžalovaných také Miroslav Jansta a další dva úředníci. Měli dle obžaloby manipulovat dotace na sport ve výši přes půl miliardy korun.



Za čvrt hodiny odročeno. Tak skončil první den soudního rozplétání dotační kauzy, kvůli které před třemi lety po razii skončil ve vazbě i Pelta právě s Kratochvílovou.

Předsedkyně soudního senátu Lenka Cihlářová konstatovala, že dostala od Kratochvílové omluvu s tím, že její hospitalizace potrvá další dva týdny. Advokát exnáměstkyně stručně uvedl, že se jeho klientce v sobotu přitížilo. Soudkyně však odkázala na zprávu lékařů, podle níž se žena může procesu účastnit, pokud bude soud dělat častější přestávky.

Cihlářová proto přerušila hlavní líčení do úterý a podotkla, že pokud se Kratochvílová nedostaví, bude proti ní soud postupovat v rámci možností, které stanoví trestní řád. Soud takto může uložit pořádkovou pokutu, případně nechat obžalovaného předvést policií.

Miroslav Pelta se zdraví s Miroslavem Janstou (vlevo) před prvním jednání soudu
Miroslav Pelta se zdraví s Miroslavem Janstou (vlevo) před prvním jednání soudu

Kratochvílová podle státního zástupce Ondřeje Trčky nezákonně ovlivňovala rozdílení dotací, a to v souladu s pokyny svého údajného milence Pelty. Pětice obžalovaných i obě obžalované organizace - FAČR a ČUS - vinu odmítají.

Všem obžalovaným hrozí pět až 12 let vězení. Obžaloba jim klade za vinu pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Peltu navíc viní z podplacení a Kratochvílovou z přijetí úplatku.

Kauza stála místo nejen Kratochvílovou, Břízu a Peltu, který se z vazby vzdal svého postu ve FAČR, ale také tehdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), jež po zahájení stíhání své náměstkyně rezignovala.

Jednání jsme sledovali online

9:18 Simona Kratochvílová se jednání neúčastní, omluvila se kvůli hospitalizaci. Předsedkyně soudu nařídila, aby se zítra dostavila. Do té doby je jednání přerušeno! 

9:03 Soud začíná.

8:30 Mezi obžalovanými jsou Miroslav Pelta, někdejší předseda fotbalové asociace (FAČR), a Miroslav Jansta, vlivný právník a šéf České unie sportu (ČUS). Dále také bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, někdejší vysoký úředník ministerstva Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Jako právnické osoby stanou před soudem také FAČR a ČUS.

8:00 Dnes začíná ostře sledovaný proces v kauze manipulace s dotacemi na sport. 

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud