16. června 2020 • 19:30

Ceny hráčů v TOP ligách padají o miliardy! Přednost dostanou výměny

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli pandemii koronaviru klesne v deseti nejúspěšnějších evropských fotbalových soutěžích hodnota hráčů na trhu odhadem o 6,6 miliardy eur (přes 175 miliard korun), tedy o 18 procent. S odkazem na studii, která se zabývala téměř 4200 hráči, to řekl agentuře Reuters globální šéf sportu poradenské společnosti KPMG Andrea Sartori.



„V top deseti ligách se snížila hodnota hráčů o 6,6 miliardy eur, což je pokles o 18 procent. Hráči s nejvyšší hodnotou v Evropě, 20 až 30 nejlepších, si uchovávají cenu ve větší míře než ostatní. V případě pokračování soutěží ztratí top 20 hráčů, jako jsou například Kylian Mbappé, Muhammad Salah, Eden Hazard či Neymar, 13 procent ze své hodnoty,“ prohlásil Sartori.

Pokud by všechny soutěže skončily předčasně, podobně jako třeba francouzská Ligue 1, klesla by podle Sartoriho hodnota hráčů na trhu o deset miliard eur (přes 266 miliard korun). Kromě francouzské soutěže se sezona nedohraje ani v Belgii a Nizozemsku. Naopak v Německu se přerušený ročník rozběhl už 16. května a ve Španělsku minulý týden. Restart prožije ve středu i anglická Premier League a v sobotu italská Serie A.

Podle Sartoriho se přestupový trh změní. „Myslím si, že bude docházet mnohem více k hráčským výměnám, bude se méně přestupovat za peníze, bude více hostování, výměn a ne nutně vysoký počet volných hráčů,“ konstatoval Sartori.

„Celkově budou kluby opatrné, nejen v příštím přestupním období. Dopady potrvají 18 až 24 měsíců, které se během té doby projeví i na přestupním trhu,“ dodal Sartori.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud