Jiří Fejgl
Premium
30. prosince 2022 • 15:30

Dobiaš o Pelém: Nechtěli jsme ho ani faulovat. Víťa v bráně jen koukal...

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potkal fotbalového krále. Karol Dobiaš, slavný to obránce Trnavy či Bohemians, si proti Pelému, jenž zemřel ve čtvrtek, zahrál na mistrovství světa v Mexiku v roce 1970. Brazílie tehdy smázla Československo, prý černého koně turnaje, jasně 4:1.



Nezapomene, jak Pelé, filuta a šikula, málem zaskočil brankáře Ivo Viktora ranou z půlky hřiště. „Šlo to tak půl metru vedle. Pane, to by byla trefa,“ usměje se dnes pětasedmdesátiletý Karol Dobiaš. „Ale nakonec nám dal krásný gól,“ vybaví si brazilský úspěch číslo dvě, tedy nakonec vítězný.

Pelé zemřel. Vzala vás ta zpráva?
„Byl jsem si koupit noviny, beru každé ráno Sport. U snídaně si v klídku čtu o Pelém. Věděl jsem, že je nemocný, ale samozřejmě mě to zasáhlo. Smrt si nevybírá. Je to smutné, ale život jde dál. Byl o sedm let starší než já.“

Potkali jste se na šampionátu v Mexiku. Byla Brazílie o tolik lepší, jak říká výsledek 4:1 pro ni?
„Nezvládali jsme dýchat. Mně bylo dvaadvacet let a od osmdesáté minuty jsem měl tmavo před očima. Hrálo se v Guadaljare, která je v nadmořské výšce jako Sněžka. Přitom jsme předtím byli na soustředění v nížině, do Guadalajary

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud