20. října 2023 • 14:03

Los Ligy mistryň: Slavii ve skupině čeká Lyon či stejný tým jako loni

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalistky pražské Slavie se ve skupině Ligy mistryň utkají s osminásobnými vítězkami soutěže z Lyonu. České šampionky ve skupině B narazí i na norský SK Brann a stejně jako před rokem na St. Pölten z Rakouska. Rozhodl o tom páteční los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.



Šestnáct účastníků hlavní fáze je rozděleno do čtyř skupin, z každé z nich postoupí první dva celky do jarního čtvrtfinále. Základní část Ligy mistryň začne 14. listopadu a potrvá do konce ledna. Finále se uskuteční v květnu na stadionu San Mamés v Bilbau.

Slávistky, které v závěrečném play off o postup po výsledcích 5:0 a 6:0 s přehledem vyřadily rumunskou Kluž, si zahrají skupinu podruhé za sebou. V minulé sezoně získaly svěřenkyně trenéra Karla Pitáka ze šesti zápasů dva body a v konkurenci Wolfsburgu, AS Řím a St. Pöltenu obsadily ve skupině poslední místo.

České mistryně byly v pátek nasazené ve druhém ze čtyř výkonnostních košů. Z prvního koše jim los přisoudil rekordmanky soutěže z Lyonu. Francouzské šampionky ovládly elitní soutěž osmkrát mezi lety 2011 až 2022 a na kontě mají deset finálových účastí. Minulý ročník vypadly ve čtvrtfinále s londýnskou Chelsea.

Se St. Pöltenem sehrály Pražanky v minulé sezoně dva těsné duely. Doma rakouskému týmu podlehly 0:1 a v odvetě uhrály remízu 1:1. Brann je nováčkem skupinové fáze v současném formátu, kterým se hraje od sezony 2021/22. Celek z Bergenu byl při losu nejníže nasazeným ze všech 16 účastníků, podle koeficientu UEFA mu patří 64. místo v žebříčku.

Největším úspěchem českého týmu v Lize mistryň jsou tři účasti Slavie ve čtvrtfinále. Jednou se mezi osm nejlepších v této soutěži (pod dřívějším názvem Pohár UEFA) probojovala také Sparta, tehdy se ještě osmifinálová fáze hrála ve skupinách.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud