20. října 2023 • 16:50

Lužánky půjdou k zemi. Brno má plán, tuší cenu i datum demolice

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Brna nechá upravit několik let starý projekt demolice stadionu za Lužánkami, na základě kterého vypíše výběrové řízení na zbourání sportoviště. Radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09) předpokládá, že vybraná firma začne s demolicí v polovině příštího roku, řekl dnes ČTK. Nutnost zbourat chátrající fotbalový areál vyplynula z průzkumu odborníků z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT).



„Jakmile bude hotový projekt demolice a projde radou, vypíšeme výběrové řízení. Předpokládám, že zhotovitele bychom mohli začít hledat v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud vše půjde podle plánu, v půlce příštího roku by se přešlo k demolici,“ uvedl Aberl. Cena demolice se podle něj velmi těžko odhaduje. Sám doufá v několik desítek milionů korun.

Demolice se bude týkat především nebezpečných objektů západní tribuny, časomíry a části tribun postavené na valech zeminy. „Valy, na kterých ležela část tribuny, by měly zůstat. Podrobnosti nám řekne až samotný projekt demolice. Cílem je v co nejkratší době eliminovat nebezpečí, které vychází ze statického posouzení,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Průzkum odborníků z VUT ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Pavel Schmid z VUT již dříve uvedl, že vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. Upozornil také na to, že objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí. Podle Aberla je stadion zabezpečený, aby tam lidé nechodili, byť se jim to někdy podaří.

Stadion za Lužánkami dosud drží divácký rekord nejvyšší fotbalové soutěže. V říjnu 1996 přišlo na utkání Brno - Slavia 44.120 diváků. Poslední ligový zápas se tam hrál v září 2001. Od té doby stadion chátrá. V roce 2015 ožil díky rozlučce fotbalisty Petra Švancary s kariérou, na exhibiční zápas dorazilo téměř 35.000 diváků. V roce 2019 na stadionu štáb natáčel film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi. Vedení Brna již koncem února uvedlo, že kvůli dezolátnímu stavu bude nutné stadion zbourat.

FC Zbrojovka Brno Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud