24. března 2009 • 15:34

UEFA bude dohlížet na hospodaření klubů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská fotbalová unie UEFA sestavila tým právníků a finančních expertů, kteří budou dohlížet na hospodaření klubů. Podle agentury AP bude mít komise za úkol hlavně kontrolu a regulaci nakládání předních celků s penězi.



"Může například provádět namátkové kontroly účetnictví, audity a další vyšetřování, aby bylo zaručeno, že kluby dodržují pravidla o finanční bezúhonnosti," uvedla UEFA v prohlášení.

Na základě zjištění devítičlenné komise bude UEFA udělovat klubům licence o zdravém hospodaření, které celky potřebují k účasti v evropských pohárech.UEFA na zasedání v Kodani také zvažovala omezení počtu hráčů v evropských klubech na 25.

V době celosvětové hospodářské krize tak chce docílit snížení výdajů na platy fotbalistů. Nápad je alternativou k nepříliš populárnímu návrhu prezidenta UEFA Michela Platiniho, který chce zavést platové stropy po vzoru zámořských soutěží.

Proti zavedení stropu se postavila Asociace evropských klubů a anglická Premier League."Rychlé a snadné řešení, jak kluby před krizí ochránit, neexistuje," řekl agentuře Reuters Platiniho poradce William Gaillard.

"Omezení počtu hráčů s profesionálními smlouvami se však setkalo s docela pozitivním ohlasem," dodal s tím, že by se jednalo o obdobné pravidlo, jaké platí v evropských pohárech, kde mohou kluby napsat na soupisku 25 hráčů.

"Navíc by se tak vyrovnala úroveň klubů, protože by to těm bohatým zabránilo v hromadění hráčů," uvedl.Platini také navrhl, aby kluby směly v budoucnu na platy a nákup hráčů vynaložit pouze 50 až 60 procent ze svého rozpočtu.

V budoucnu by mohla být v evropském fotbale také zavedena tzv. daň z luxusu, podle níž by bohaté kluby z přestupních částek a platů svých hráčů přispívaly těm chudším. Podle Gaillarda je však tento návrh teprve v zárodku a navíc se nesetkal s velkou podporou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud