31. března 2009 • 11:45

Chvála: Zmlátili mě kvůli rozhodčím!

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Dva maskovaní muži v úterý ráno brutálně zaútočili na Václava Chválu, člena výkonného výboru fotbalového svazu. "Jsem přesvědčen, že to bylo kvůli fotbalu," řekl Chvála deníku Sport. Právě dnes chtěl rozmetat Berbrovu komisi rozhodčích!



Václav ChválaFoto Jan Tauber

Všechno se to stalo v 8.30 před Chválovým domem v Praze.

"Šel jsem k autu, kde na mě zaútočil jeden z mužů. Vysmekl jsem se mu a kousek utekl, ale pak mě se s tím druhým dohnali a začali mě mlátit," vypráví Chvála.

Maskovaní muži ho mlátili obuškem a železnou tyčí. "Celou dobu nepromluvili ani slovo, takže se nedalo poznat, jestli jsou to Češi nebo cizinci. Myslím, že to byli profesionálové," říká otřesený Chvála.

"Mám přeražené dva prsty na ruce, poraněné zápěstí a asi sedm nebo osm tržných a sešitých ran na hlavě," prozradil napadený činovník svazu, kterého již vyslechla policie. "Ta se chovala velmi korektně," zdůrazňuje Chvála.

Na celou drastickou scénu se z okna v hrůze musela dívat Chválova manželka, která je v sedmém měsíci těhotenství. "Spolu se sousedkou zavolaly záchranku," vysvětluje Chvála. Toho ošetřili ve střešovické nemocnici, odkud se nechal propustit na revers.

Kvůli útoku, který mluvčí svazu Václav Tichý označil za bezprecedentní a odsouzeníhodný čin, bylo zasedání Výkonného výboru ČMFS odloženo na 8. dubna.

Václav Chvála
Václav Chvála

Právě dnešní zasedání mohlo být podle Chvály příčinou útoku. "Víte, jakou záležitost jsem inicioval," odtušil.

Chvála navrhuje zrušení komise rozhodčích při Řídící komisi pro Čechy. Ta velí sudím, pískajícím třetí ligu (ČFL) a české divize. Za předsedou této komise Kohoutem stojí jako šedá eminence Roman Berbr, muž s kontroverzní pověstí.

Berbr s Kohoutem prý už v minulosti na Chválu podali tři trestní oznámení, ale Chvála v únoru znovu jejich pozice zpochybnil. "Čekám podobný protiúder," řekl Chvála už v únoru.

Na tomhle místě Chválu přepadli! Na chodníku je vidět krev!Foto Jaroslav Legner SPORT

Napadený funkcionář se úterním útokem zastrašit nenechal. "Jestli má někdo pocit, že mě tímto zastraší a já odejdu z fotbalu, tak se hluboce mýlí. Pokud bude v červnu valná hromada, zase budu chtít kandidovat do nejvyšších funkcí," řekl.

Ve fotbale došlo k podobným fyzickým útokům na přelomu roku v Plzeňském kraji, kde byli podobným způsobem brutálně napadeni rozhodčí Jára a Královec.

Fakt, že k útoku na Chválu došlo v předvečer kvalifikačního zápasu se Slovenskem, zase upomíná na případ z roku 1995. Tehdy se den před zápasem proti Norsku ztratil tehdejší předseda fotbalového svazu František Chvalovský.

Objevil se až na druhý den a na policii vypověděl, že ho unesli dva muži a drželi ho spoutaného v jakémsi sklepení. Iniciátora tohoto únosu se dodnes nepodařilo vypátrat.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud