23. června 2009 • 16:31

Hašek už má trůn jistý!?

Autor: Luděk Mádl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivan Hašek. Tak by se měl podle zákulisních hlasů od soboty jmenovat předseda Českomoravského fotbalového svazu. Obrodí tuzemský sport číslo jedna?



K tomu bude vedle svého vlastního úspěchu ve volbách potřebovat ještě něco: většinu ve výkonném výboru. A o ni se podle všeho svede lítý boj.

„Český fotbal může probudit jen Ivan Hašek,“ shodnou se legendy fotbalových trávníků typu Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Vladimíra Šmicra nebo Dušana Uhrina, kouče vicemistrů Evropy.

„Společenská objednávka je zřejmá, předsedou svazu nemůže být nikdo jiný než Hašek,“ přikyvují i ostřílení bafuňáři typu Jaroslava Starky, Františka Hrdličky či Jaroslava Vacka.

„Ať už bude předsedou kdokoli, sám zeď hlavou neprorazí: podstatné bude, jaký tým lidí mu valná hromada navolí do výkonného výboru,“ konstatuje Haškův protikandidát Luděk Vinš.

Hašek: Chci tam SPartu i Slavii
Ve středu pořádáte tiskovku. Představíte na ní i svůj tým, který byste měl rád po boku ve výkonném výboru?
„Hlavně tam chci hovořit o svém volebním programu. Ale zmíním tam i jména některých lidí.“

Budou mezi nimi i jména Jiřího Kubíčka a Petr Doležala?
„Dopředu bych takhle konkrétní být nechtěl. Každopádně bych ve výkonném výboru uvítal účast zástupců obou nejslavnějších klubů: Sparty i Slavie.“

Podle slov vašeho protikandidáta Luďka Vinše už jste na setkání se Středočechy hovořil o své vizi obsadit pozice místopředsedů pány Rajchlem, Kučerou a Křížem, předsedou Řídící komise pro Čechy prý by měl být opět pan Votík. Můžete to potvrdit?
„Opravdu o tom v tuhle chvíli zatím mluvit nechci. Ale některá z těch jmen, tak jak jste je teď řekl, nesedí.“
A právě o to se v těchto dnech hraje. Na sobotní valné hromadě do sebe podle všeho křísnou dvě základní uskupení. Jedno plné lidí, hlásajících potřebu zásadních změn. Ty jsme ve velké infografi ce na protější straně v duchu tuzemských revolučních tradic 15. století nazvali „husity“.

A proti nim stojí síla, v naší grafi ce „panská jednota“, jejíž jádro tvoří současní vládci fotbalu, kteří se svých pozic nemíní vzdát jen tak, bez boje. V obou spolcích najdeme křídla radikálnější i umírněnější, jež vykazují větší náchylnost ke vzájemné spolupráci.

Nejvíc diskusí se vede kolem „husitských radikálů“: Jiřího Kubíčka a Petra Doležala, ředitelů Olomouce, resp. Slavie. „Ať už se výkonný výbor složí jakkoli, nemůže fungovat, pokud jeho členem bude Jirka Kubíček,“ míní místopředseda za ligu Jaroslav Vacek.

Právě on totiž strávil poslední čtyři roky v permanentním válečném stavu s „moravským markrabětem“. „Ten člověk rozloží jakékoli jednání, vezme si slovo a dvě hodiny k němu nikoho nepustí,“ vypráví Jaroslav Starka, další z členů současného výkonného výboru. Oba jsou přesvědčeni, že „profesionální válečník“ Kubíček by se dříve či později ocitl ve sporu i s novým předsedou Haškem.

Podobná nechuť jako vůči Kubíčkovi je z těchto kruhů cítit i ohledně Petra Doležala. Možná i proto, že právě jejich Olomouc a Slavia jsou jedinými ostrými odpůrci projektu autonomie ligy. Navíc se jejich dlouholetá válka s košťálovskou fotbalovou mocí přenesla do osobní roviny.

„Někteří lidé mají strach, aby se nové vedení náhodou nechtělo pořádně podívat na staré účetnictví. A lze předpokládat, že právě Kubíček s Doležalem by na určité lidi v dosud utajených fasciklech velmi rádi něco našli a předali to případně policii,“ podotýká muž znalý fotbalového prostředí, který si však v souvislosti s touto svou myšlenkou nepřál být jmenován.

Na Haška údajně konzervativci vyvíjejí intenzivní nátlak, aby Kubíčka s Doležalem na valné hromadě nepodpořil. Minimálně nikoli do rolí svazových místopředsedů. Tím moravským by se pak mohl stát Dalibor Kučera, který „panské jednotě“ zdaleka nevadí tolik jako Kubíček.
V Čechách pak má Doležal kromě „konzervativce“ Chvály dalšího silného konkurenta na pozici místopředsedy přímo ve vlastním táboře: Jindřicha Rajchla (dříve Blšany, dnes Dukla Praha) prý zezadu velmi intenzivně podporuje bývalý předseda svazu František Chvalovský.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud