27. června 2009 • 02:00

Valná hromada: Den D je tady!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten den je tady. Den, který rozhodne o příštím směřování českého fotbalu. Den, k němuž se většina milovníků sportu číslo jedna silně upíná. Je tu valná hromada ČMFS a před ní klíčová volba: Hašek, nebo Vinš?



Nejenom osoba svazového předsedy je však ve hře. Hodně napoví také složení nového výkonného výboru.

Dnes, až odbije půl desátá ranní, zpozorněte. V Národním domě na Smíchově začne valná hromada – snad ještě nikdy se na její výsledky nečekalo jako nyní.

Od 9:30 budeme přenášet dění z valné hromady ONLINE »

I Pavel Nedvěd už s předstihem prohlásil: „Čekám zlomový červen!“ Tenhle vzkaz českého hráčského esa přesně zapadá do atmosféry, jež ve fotbale nyní panuje. Alespoň ve většinové části veřejnosti.

Ta totiž předpokládá, že delegáti vynesou do křesla předsedy Ivana Haška. Muže, který slibuje razantní změnu ve vedení fotbalu. Kdyby volil lid, už by si mohl někdejší hráč a trenér chystat vítězný proslov.


Jenže volí delegáti a ti jsou nevyzpytatelní. Vzpomeňte na situaci před čtyřmi lety – Hašek se také těšil značné přízni veřejnosti, ale ve volbách pohořel. Dnes stojí jeho akcie o poznání výš, ale překvapení se nedá škrtnout ze seznamu možných scénářů. Zvlášť když právo hlasovat si podržely odhadem tři čtvrtiny tehdejších delegátů.

I přesto Sport odhaduje, že se Hašek stane předsedou. Jenže tím nemá zdaleka vyhráno. Stejně důležité bude i to, jakou podobu následně dostane nový výkonný výbor. Z jeho dvanácti zbývajících členů totiž může většina stát na druhém názorovém břehu než čerstvý lídr.

O složení výkonného výboru proto pravděpodobně nyní v zákulisí probíhá mnohem větší válka než o nejvyšší post.

Ve čtvrtek, dva dny před volbou, se situace vyostřila. Miroslav Kříž, majitel Viktorie Plzeň, stáhl kandidaturu na pozici řadového člena s tím, že bude kandidovat výhradně na funkci místopředsedy za ligu.

To rozlítilo teplického ředitele Františka Hrdličku. „Člověk na tomto místě je šéfem ligy, nadřízený všem ostatním. Neumím si představit, že by tam mohl být někdo ze zástupců klubů. Považuju to za střet zájmů,“ tvrdí. Takhle ostře prý vystoupí proti každému představiteli klubu, jenž by o funkci usiloval. „Jde mi o princip,“ říká.

Spekuluje se však o jiném možném důvodu. O provolení Jaroslava Vacka, stávajícího ligového místopředsedy. To se zase nelíbí Haškovu táboru, alespoň se to tak nyní jeví, a tak se souboj o tuto pozici stane jedním z nejsledovanějších.

A to i přesto, že z něj včera ráno vycouval Karel Poborský, dosavadní Haškův lídr na tuto pozici, jenž se rozhodl kandidovat pouze na člena výkonného výboru. Zda udělá to samé, dosud neoznámil slávistický ředitel Petr Doležal. „Řeknu to v pátek nebo až v sobotu,“ zůstává nerozhodný.

Jasné slovo ale patrně musí z jeho úst zaznít, to samé platí i pro další kandidáty, kteří se dosud ucházejí o více pozic. Valná hromada si totiž pravděpodobně hned na úvod odhlasuje, že každý z uchazečů o funkci může vést boj právě o jedinou.

Začne to v půl desáté. Kdy bude jasno? Kdo se rozhodl, že nezalehne, než se dveře Národního domu zavřou, ať si navaří něco silné kávy. Silná káva, a taky pořádně dlouhá, to může být i na Smíchově.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud