1. prosince 2009 • 14:46

Fotbalové MS nalosuje i Beckham. Ale jak?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Populární anglický fotbalista David Beckham, jihoafrická držitelka filmového Oscara Charlize Theronová i fenomenální etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie se sejdou v pátek na scéně v Kapské Městě při losování mistrovství světa ve fotbale.



Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes zveřejnila jména několika slavných osobností, které budou při losu asistovat generálnímu sekretáři FIFA Jéromu Valckeovi.

Čtyřiatřicetiletý Beckham bude nejen losovat, ale pravděpodobně si na šampionátu v příštím roce i zahraje. FIFA jeho volbu zdůvodnila tím, že střílel góly na třech předchozích šampionátech.

Tahat míčky se jmény zemí ze skleněných pohárů se chystá také jihoafrický fotbalista Matthew Booth a jeho neméně slavní krajané - kapitán ragbyových mistrů světa John Smit a první jihoafrický reprezentant tmavé pleti v kriketu Makhaya Ntini.

Mezi čestnými hosty usednou fotbalové hvězdy jako Franz Beckenbauer, Michel Platini, Eusébio, Roger Milla i jihoafričtí nositelé Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu a Frederik de Klerk. Bývalý prezident a velký propagátor myšlenky prvního fotbalového mistrovství světa v Africe Nelson Mandela pozdraví hosty jen z videozáznamu.

FIFA očekává, že přenos z Kapského Města bude sledovat přes dvě stě milionů diváků ve více než 200 zemích světa. Čeští fanoušci však budou muset využít některý zahraniční kanál. Česká televize, která má přenosová práva na MS, bude v té době vysílat finále Davis Cupu a hokejovou ligu.

Šampionát se bude hrát v Jihoafrické republice od 11. června do 11. července příštího roku.

Jak budou rozděleny koše?

V pátek bude v Kapském Městě rozlosováno fotbalové mistrovství světa, ale kritéria pro rozdělení 32 týmů do čtyř losovacích košů jsou zatím stále jen předmětem spekulací.

Organizační výbor FIFA je zveřejní až ve čtvrtek a fotbalová federace tak podobně jako při losování evropské baráže může čelit kritice, že někoho zvýhodňuje.

Nasazení bude jako obvykle kombinací výkonnostních a regionálních kritérií a zatím není jasné, jakým výsledkům dá FIFA přednost. V úvahu připadá úspěšnost na dvou předchozích světových šampionátech, současná kvalifikace i žebříček zemí.

V prvním koši tak mají jistotu Jihoafrická republika jako hostitel, obhájce titulu z Itálie a podle všech kritérií také Brazílie, Španělsko a Německo. Pravděpodobné je také nasazení Argentiny, ale o dvě zbývající místa se ucházejí Anglie, Francie, Portugalsko a Nizozemsko.

Podle zákulisních informací pak budou v druhém koši zbývající evropské země, v třetím pět postupujících z africké kvalifikace a tři zbývající z Jižní Ameriky, ve čtvrtém pak "zbytek světa".

Německá agentura DPA zveřejnila následující tip, jak by mohlo vypadat rozdělení zemí do košů:
1. JAR, Brazílie, Španělsko, Itálie, Německo, Argentina, Anglie, Francie,
2. Nizozemsko, Portugalsko, Dánsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Řecko, Srbsko,
3. Nigérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun, Alžírsko, Paraguay, Chile, Uruguay,
4. Japonsko, Korejská republika, KLDR, Austrálie, Nový Zéland, USA, Mexiko, Honduras.

A hned také vybrala pro Německo papírově nejslabší a nejtěžší skupinu. Kdyby prý mužstvu trenéra Joachima Löwa přálo štěstí, tak by Němci na MS narazili na Slovensko, Alžírsko a Nový Zéland. Opačná varianta by jim pak postavila do cesty Portugalsko, Pobřeží slonoviny a USA.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud