Martin Hašek
19. ledna 2010 • 02:00

Vysílací práva na českou ligu stojí 100 milionů

Autor: Martin Hašek, Aleš Roll, Petr Dias
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zásadní změny čekají sportovní televizní trh v roce nabitém velkými událostmi. Důležitá jednání povede fotbalový boss Ivan Hašek, který chce na televizních právech Gambrinus ligy vydělat víc než dosud. Kolik? Mluví se o 100 milionech korun.



Otakar ČernýFoto Foto pro Blesk – Jaroslav Legner (Sport)

Ve fotbale dojde ke korekcím nejdřív v létě. České televizi totiž končí dlouhodobá smlouva s Českomoravským fotbalovým svazem. Na tu však naváže další dvouleté období.

„Uplatnili jsme opci,“ potvrzuje Ota Černý, šéf sportovní redakce ČT, prodloužení licence do léta roku 2012.

Svaz však tlačí na ČT s drobnými úpravami kontraktu. „Mohou tam být malé změny, které pomohou českému fotbalu, televizi i svazu. Tyhle body ale ještě budeme projednávat,“ říká Miroslav Kříž, místopředseda ČMFS a muž, jenž má na svazu na starosti tok financí.

Ke způsobu, jakým je Gambrinus liga ČT zpracovávána, má totiž ČMFS určité výhrady. „Česká televize je velký podnik a my si myslíme, že by měl být více elegantní a zábavný. Domníváme se, že přenosy by měly být lépe komentované a aby přibylo zábavy. Aby to nebylo jen o suchém hodnocení, že byl ofsajd, nebo jestli rozhodčí odpískal penaltu. Chceme, aby to bylo trochu lidovější,“ předkládá svazovou vizi Kříž.

Ivan HašekFoto ČTK

Mluví se také o tom, že si šéf ČMFS Ivan Hašek řekne o výrazně vyšší sumu za prodej vysílacích práv na tuzemskou soutěž, než tomu bylo v minulém období.

Ve hře je částka 100 milionů korun ročně, což je asi o 60 milionů více než dosud!

„Co se týče televizních práv, jsme na tom jako jedni z nejhůř v Evropě. Zatímco ve vyspělých zemích tvoří příjmy z prodeje práv až polovinu rozpočtu klubů, u nás je to zanedbatelná částka,“ svěřuje se Hašek, konkrétní sumu však prozradit nechce.

„Chtěli bychom dosáhnout toho, aby příjmy z televizních práv tvořily alespoň dvacet procent rozpočtu klubů,“ dodává Hašek.

Cena vysílacích práv v poslední době dramaticky roste v celém fotbalovém světě. „Vinou finanční krize se cena sportovních práv dostala do astronomických výšin. Kluby nyní řeší nedostatek sponzorů tím, že navyšují cenu televizních práv. Ta je trojnásobná až pětinásobná,“ objasňuje Marek Kindernay, šéf Nova Sportu.

Tato stanice do jednání o právech pro Gambrinus ligu možná také promluví. Pro příští sezonu totiž patrně přijde o práva na Premier League, která koupila rumunská společnost Important Media House.

„Gambrinus liga je zajímavá alternativa,“ připouští Kindernay. „Určitě bychom nebyli hlavní vysílatel, třeba bychom mohli odvysílat jeden zápas týdně.

Sport přináší velké téma: SPORT a TELEVIZE

V deníku Sport se mimojiné dočtete o tom, že Nova Sport chce rozšířit svou nabídku o hokejovou extraligu

A také, že Česká televize plánuje přesunout některé sportovní přenosy zpět na druhý program (ČT2)

dále si můžete přečíst rozhovor ...
... s Otakarem Černým, šéfredaktorem České televize
... s Markem Kindernayem, šéfem Nova Sportu

Vše najdete v dnešním vydání deníku Sport!

Tomáš Řepka (vlevo) se ošklivě dívá po Zdeňkovi Šenkeříkovi
Tomáš Řepka (vlevo) se ošklivě dívá po Zdeňkovi Šenkeříkovi

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud