21. dubna 2010 • 15:48

Jak předseda Hašek odhalí zmanipulovaný zápas

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svaz začal spolupracovat s policií a sázkovými kancelářemi, aby měl přehled o všech podezřelých sázkách na jednotlivé zápasy. Jak celý proces v případě podivných sázek bude přesně probíhat?



1. O nově vytvořený poplachový systém se bude starat celkem pět bookmakerů z pěti největších sázkových kanceláří v Česku. Systém poběží 24 hodin a sedm dní v týdnu. Informaci o podezřelém utkání dokáže zpracovat do desítek minut. Maximální prodlení jsou tři hodiny.

2. Celému systému šéfuje tzv. řídící bookmaker, který pečlivě vyhodnocuje rizikové zápasy. Pokud jeden z bookmakerů zaznamená ve své sázkové společnosti podezřelý zápas, okamžitě jej vhodí do systému. Hlasováním ostatní bookmakeři dají najevo, zda na podezřelý zápas byly také v jejich společnosti podány vysoké částky nebo velké množství sázek.

3. Pokud hlasování dopadne minimálním poměrem 3:2, že zápas je podle bookmakerů skutečně podezřelý, okamžitě informaci sdělí fotbalovému svazu. Asociace sázkových kanceláří a ČMFS proto zřídili horkou linku, po které komunikace o podezřelých sázkách bude probíhat.

4. Na ČMFS poté záleží, zda problém vyřeší sám určitými opatřeními (výměnou sudích apod.), nebo se spolehne na spolupráci s policií, která může mít další informace. "Systém prospěje k tomu, aby prostředí ve fotbale bylo férové. Chceme být na to připraveni, a proto chceme vědět o každém možném podvodu," řekl svazový předseda Ivan Hašek.

Předseda ČMFS Ivan Hašek Předseda ČMFS Ivan HašekFoto Michal Beránek SPORT


Zásadní otázky:

Jak se pozná podezřelá sázka?
Podle Marka Hermana, šéfa Asociace provozovatelů kurzových sázek, je v tomto směru důležitá obsluha. "Ta pozná cokoliv divného," uvedl. Dále je k dispozici software, který dokáže vyhodnotit miliony dat, a nakonec rozhoduje lidský faktor. To znamená, že bookmaker zpracuje informace, které má k dispozici. Vždy záleží na kombinaci podezřelých vysokých částek a velkého počtu sázek na daný zápas.

Kdo hlídá bookmakery?
Podle Hermana hlídá bookmakery samotný trh. "Oni jsou šlechtou. Jsou to velice nesmírně chytří a vzdělaní lidé. Byl jsem ohromen, když jsem s nimi mluvil osobně," řekl. Pro jistotu byl však v senátu předložen návrh novely zákona, který zakazuje bookmakerům, rozhodčím a hráčům sázet.

Bude poplachový systém zaveden i v hokeji?
"Zatím se nám nikdo neozval, ale do budoucna si to představit dokážu. Do 3-4 měsíců očekáváme, že se nám hokejový svaz ozve," řekl Herman.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud