3. srpna 2010 • 16:16

Kněz mezi rowdies: Musím se o ně starat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnoho fanoušků tvrdí, že pro ně je fotbal náboženstvím a řecký pravoslavný kněz Christos Mitsios není výjimkou. Snad jen s tím rozdílem, že prošedivělý plnovous a černá sutana jednapadesátiletého duchovního na tribuně úplně nezapadá mezi nejtvrdší fanoušky PAOK Soluň.Fanděním však Mitsiosův vztah k fotbalu nekončí.



Obávaným soluňským chuligánům často pomáhá a stará se o ně. "Jsou skvělí. V srdcích a duších mají oheň," řekl agentuře AP. "Vždycky budu stát na straně drogově závislých, fotbalových chuligánů a dalších lidí, které společnost a jejich rodiny opustily," uvedl.

Mitsios jim proto pomáhá bojovat s drogovou závislostí, dává jim jídlo a vede je i duchovně. Důvod, proč všechno dělá, je prostý. "Velmi často právě tihle vyvrhelové žijí podle lepších hodnot než takzvaní slušní lidé," prohlásil.

"Pracují za nejnižší plat a dělají všechno pro to, aby si mohli koupit lístek na fotbal," uvedl. "Při demonstracích jdou v první řadě a jako první půjdou do boje, když to bude vlast potřebovat, zatímco děti bohatých budou studovat v zahraničí," dodal.

Otec Mitsios se kvůli svým názorům a lásce k fotbalu několikrát dostal do potíží. Loni mu vedení církve zakázalo vykonávání kněžské funkce, když odmítl přestat chodit na zápasy. Po kampani na internetové síti Facebook, ke které se přidalo 18.000 fanoušků, však změnilo názor.

Mezi fanoušky v Soluni je Mitsios velmi oblíbený. Říkají mu "Papa PAOK" a na internetu jsou k vidění videa, kde zahalený do černobílé šály v klubových barvách zpívá chorály, fandí a mává světlicí. Několikrát se také stalo, že když kněze potkali fanoušci na ulici, začali z ničeho nic skandovat jeho jméno a musela být kvůli nim zastavena doprava.

Pozornost však Mitsiosovi nevadí, protože za normálních okolností by se mladí lidé jeho kostelu zdálky vyhýbali. "Třeba včera přijelo na mopedech asi dvacet lidí ke zpovědi," řekl.

"Měsíčně dělám něco kolem tisíce až 1500 zpovědí a 80 procent z toho jsou lidé pod třicet let. Sedím s nimi, dáme si jídlo, pití a kolikrát si povídáme o jejich problémech až do rána," dodal.

Ve středu čeká PAOK odveta 3. předkola Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam. Soluň z Nizozemska přivezla nadějnou remízu 1:1 a otec Mitsios ve středu na stadionu Toumba nebude chybět. "Nevidím jediný důvod, proč bychom nemohli postoupit. Podívejte se, kolik velkých týmů vypadlo na mistrovství světa," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud