11. srpna 2010 • 10:35

Sparta vedle Vachouška uvažovala o Horváthovi

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Akce kulový blesk. Přesuny hráčů se obvykle táhnou i několik týdnů, ale v případě Štěpána Vachouška stačily necelé čtyři hodiny a bleskový obchod byl uzavřen. „Zažil jsem toho ve fotbale už hodně, ale takhle rychlý transfer ještě ne,“ kroutí hlavou teplický ředitel František Hrdlička.



Na první pohled to nevypadá tak složitě: sehnat tvořivého záložníka, který by Spartě pomohl v klíčovém souboji o Ligu mistrů. Jenže za pouhých pět dní? Letenští si nemohli dovolit otálet. Pokud chtěli stihnout uzávěrku soupisek, museli si pospíšit do pondělní půlnoci.

„Vybrali jsme si typově některé hráče, nakonec ze strany pana Chovance padla volba na Vachouška. Tím nechci říct, že o něj stál jen on,“ vysvětluje personální ředitel Sparty Jakub Otava.

Štěpán VachoušekFoto Sport - Barbora Reichová
Podle zdrojů Sportu na Letné údajně uvažovali i o Marku Jarolímovi, Pavlu Horváthovi nebo Jaroslavu Černém. U Vachouška však situaci výrazně ulehčila klauzule v jeho smlouvě, podle které ho Teplice v případě zajímavé nabídky musely uvolnit. „Když jsme s ním v létě smlouvu prodlužovali, byla to jeho podmínka. Bez ní by tady už nebyl. Nebylo to jednoduché rozhodování, ale měli jsme spolu dohodu a slovo se má dodržet,“ říká Hrdlička.

Jednatřicetiletý Vachoušek patřil k velkým talentům českého fotbalu, a když před osmi lety odcházel z Teplic do Slavie, přestupová částka 35 milionů korun z něj udělala nejdražšího hráče české ligy. Dosud tento rekord nikdo nepřekonal.

Sám hráč po svém návratu do Teplic nikdy neskrýval, že by se ještě rád vydal do zahraničí a odejít mohl už v zimě. Tehdy ale snil o titulu a své plány ještě odložil. Teď už neodolal. „Když jsem mu to po utkání s Českými Budějovicemi oznámil, spadla mu trochu brada, ale řekl jsem mu: Nechci od tebe slyšet ne,“ usmívá se Vachouškův agent Pavel Zíka ze společnosti Sport Invest.



O bývalém reprezentantovi jednal na Letné už o víkendu, v pondělí pak probral podobu možné smlouvy, ale hráč ještě v ten samý den nic netušil. Ani vedení Teplic. „Respektovali jsme, že je kapitán týmu a má před sebou ligový zápas,“ tvrdí Zíka.

Celá akce se spustila až půl hodiny po utkání. Na teplických Stínadlech se pak jednání kromě hráče, Zíky a vedení obou klubů zůčastnil i teplický trenér Jiří Plíšek. „Štěpán byl rozhodnutý, ale stejně jsme seděli do půlnoci. A možná bychom jednali doteď, nebýt té půlnoční uzávěrky,“ líčí Hrdlička.



Byl to velký risk. Jak by čtyři hodiny před časovým limitem Sparta zareagovala, kdyby Vachoušek její nabídku odmítl? „Štěpána znám a dokážu odhadnout jeho názor. Dal jsem svoji ruku do ohně a slíbil jsem Spartě, že z jednání určitě neutečeme,“ popisuje Zíka.

Teplice tak narychlo musí hledat nového kapitána. „Měli jsme s Vachouškem dlouhodobé plány, ale rozumím mu,“ říká Hrdlička. Jeho klub ostatně neprodělá. Podle zdrojů Sportu dostanou Teplice od Sparty za pětiměsíční hostování půl milionu korun a za případný přestup v zimě dalších 12 milionů. Další bonus pak na teplický účet poputuje, pokud se Sparta protlačí do Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud