12. srpna 2010 • 16:41

Manchester utratil miliony. Za bezdomovce

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až vás zase jednou bude někdo otrhaný a špinavý žádat na ulici o pár drobáků, dobře si ho prohlédněte. Třeba před vámi zrovna stojí muž, který bude za několik měsíců hrát v jednom týmu s Waynem Rooneym. Že je to nesmysl? Vůbec ne!



Přesně takovou cestou totiž prošel dvacetiletý Portugalec Bébé, nejnovější posila fotbalového klubu Manchester United. Potomek kapverdských přistěhovalců vyrůstal v sirotčinci, později žil na ulici, s obavami a hladový počítal každou minci. Je to jen pár let, co si za svou vlast zahrál na mistrovství světa bezdomovců.

Časy se změnily. Teď je z něj hvězda, za kterou United zaplatili Guimaraesi 223 milionů korun.

Takhle to s míčem umí nedávný bezdomovec Bébé:

Podívejte se jak to umí s míčem nová posila Manchesteru United Bebe
Video se připravuje ...

„K tomu, kde jsem teď, mi hodně pomohl buddhismus,“ vysvětluje mladičký útočník, který někdy nastupuje i na místě ofenzivního záložníka. „Prošel jsem si hodně těžkými časy. A bez své víry bych asi vůbec nepřežil.“

Alex Ferguson jeho angažováním překvapil. Fanoušci Manchesteru se už nějakou dobu baví jen o tom, zda přijde německý špílmachr Mesut Özil. Na Bébého, vlastním jménem Tiaga Manuela Diase Correiu, si nevzpomněl nikdo z nich.

Aby taky ano. Ještě na jaře hrál v Portugalsku pouze třetí ligu za Estrellu Amadoru. Před sezonou ho získala Vitória Guimaraes, za ni si ale v nejvyšší soutěži nezahrál ani minutu. Včas si ho všiml bývalý Fergusonův asistent Carlos Queiroz a manchesterskému šéfovi ho doporučil.

Spolu s United stál o hbitého útočníka s dredy na hlavě i Real Madrid, talentovaný fotbalista se ale rozhodl pro Anglii. Na letadlo přes La Manche sedl jen pět týdnů po svém přestupu do Guimaraese. „Je to dobrý obchod pro nás, pro Bébého, i pro United,“ pochvaluje si guimaraeský šéf Emílio Macedo.

Bébé to bude mít v Manchesteru těžké, přichází tam jako osmý útočník. Angažmá na Old Trafford mu ale osobně doporučili krajané Cristiano Ronaldo s Nanim, kteří kabinu United znají velmi dobře. V tlačenici o sestavu může hráči, jehož příznivci okamžitě překřtili na Milionáře z chatrče, pomoci právě jeho spletitý životní příběh.

„Tenhle kluk byl fakt až na dně, fotbal se učil na zaprášené ulici spolu s dalšími chudými dětmi,“ popisuje jeho bývalý trenér Jorge Paixao. „Dnes všichni mladí hráči absolvují fotbalové akademie, které je učí být jeden jako druhý podle stejné šablony. Tohle u Bébého nehrozí, on je ze staré školy. Má v sobě přirozenou kreativitu, umí improvizovat.“

Je pravda, že žádný jiný hráč se zkušenostmi z šampionátu homelessů už v kabině United není. Snad vám to přijde jako samozřejmost, trenér anglické reprezentace bezdomovců Richard Brown by ale takových posil čekal klidně víc.

„Nemyslete si, na našich mistrovstvích je fotbalová úroveň hodně vysoká,“ řekl listu News of the World. „Proto se nedivím, že to Bébé dokázal. Spíš mi přijde jako ostuda, že to dávno před ním nesvedl i některý z mých svěřenců.“

Být po jeho, ušetřilo by se. Proč za velké peníze hledat talenty na všech možných evropských stadionech? Stačí zajít pod nejbližší most a tam se pospávajících vousatců přeptat: „Nehraje náhodou někdo z vás fotbal?“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud