Dvě klobásy odpoledne, večer to zapít několika panáky vodky. Jestli jsou stravovací návyky sparťanských fotbalistů opravdu takové, jak naznačily dvě poslední aféry po debaklu s Žilinou, pak to zrovna nevypadá jako reklama na zdravou výživu. „Klobása na přepáleném tuku, to je jedna z nejhorších věcí. Kdo si podobné věci neodpustí, těžko dosáhne vrcholných výkonů,“ říká třeba trenér Jaroslav Hřebík. Je to opravdu tak? Nebo si i profíci můžou občas smlsnout?
Bylo jen krátce po úterním sparťanském propadáku, kdy tým v play off o Ligu mistrů doma prohrál s Žilinou 0:2. Obránci Erich Brabec s Jiřím Kladrubským se vypravili do Benešova, kde v divizi A hrál za Strakonice jejich kamarád Martin Vozábal. Na tribuně si k fotbalu oba postupně dali dvě klobásy.
Střih: Přibližně ve stejné době míří jiný sparťanský bek Tomáš Řepka do restaurace U Ševce Matouše kousek od Pražského hradu. Podle listu Aha! tady do sebe nahází mnoho panáků vodky a pak snad i řídí vůz.
Pokud k tomu skutečně došlo (v případě „klobásového“ případu je to jasné, v případě Řepky se lze spoléhat jen na svědectví pro list Aha!), slučuje se takové chování s tím, jak by se měli stravovat skuteční profíci? Není to už trochu za hranou?
„U klobásy záleží, jak kvalitní maso to bylo,“ tvrdí odborník na nutriční poradenství Miroslav Petr. „Z hlediska zdravé výživy jsou i mnohem horší potraviny, do kterých byste to třeba neřekli. Alkohol? Záleží na druhu sportu, ale taky bych to úplně neodsuzoval. Člověk se při tom uvolní. A psychika dělá ve sportu moc. Samozřejmě záleží na množství a taky na tom, aby se z toho nestala závislost.“
Upřímně: O kvalitě masa na benešovském stadionu lze pochybovat. Stejně tak o vyloženě malém množství vodky údajně vypité Řepkou. Navíc se nenechte splést: možný středeční dýchánek sparťanského kapitána může klidně ovlivnit i sobotní sportovní výkon, těch dnů k zápasu zase není tolik.
„Pokud porušíte pitný režim a dáte si větší množství alkoholu třeba ve středu s tím, že vás čeká zápas až v sobotu, tak může nastat problém,“ tvrdil trenér Hřebík v obecné rovině už před časem. „Mezi zápasem ještě může být náročný trénink a vy si nestihnete dát vnitřní prostředí narušené alkoholem do pořádku. Tělo prostě nemusí být ani v sobotu optimálně připravené a to jen kvůli tomu, že jste ve středu požil větší množství alkoholu.“
Zní to logicky. Ale kdo sport někdy dělal, ten ví, že alkohol je s ním spjatý skoro jako góly, vítězství a prohry. Přestože třeba plzeňský fotbalista Pavel Horváth říká: "Musím se hlídat, protože klobásky a pivo do životsprávy profesionálního fotbalisty nepatří."
Jak to vidíte vy? Vadí vám poslední případy spjaté se životosprávou sparťanských fotbalistů (tím spíš po tak hanebném vystoupení), nebo byste je jako trenéři za klobásy či vodku netrestali a jejich chování vám přijde normální? Hlasujte v anketě.