27. srpna 2010 • 11:45

Žilinský Ceesay: Nejedl, nepil. Ale Spartu zničil

Autor: pj, Krou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říkali jste si, že ten vytáhlý černoch v dresu Žiliny je hodně dobrý hráč? Pěli jste na něj chválu, když dvakrát vstřelil Spartě gól? Momodou Ceesay prokázal, že není na Slovensku náhodou. Jenže teď pozorně čtěte: v obou zápasech držel ramadán, během kterého mu náboženství zakazuje jíst a pít. Takže ostuda Sparty se zdvojnásobuje! Porazil ji hladový čahoun!



První zápas – gól. Výhra 2:0. Odveta – nůžky a gól. Výhra 1:0 a postup. To je vizitka krátkého působení gambijského útočníka Momodou Ceesaye, který dvěma góly rozprášil sen pražské Sparty o Lize mistrů.

A přitom celý den nejedl! Ani nepil. Jako správný muslim totiž drží půst, během kterého si nic z toho za slunečního světla nesmí dopřát.

Pavel Hapal se svou hvězdou Momodouem Ceesayem, který právě drží ramadánFoto Barbora Reichová (Sport)

Se spoluhráči se tak nemohl společně naobědvat a do zápasu nastoupil hladový. „Pro mě to ale problém není. Jsem už na to zvyklý,“ říká Ceesay.

Kouč Pavel Hapal o jeho víře při přestupu nevěděl. „Že drží ramadán, jsme opravdu netušili,“ řekl den po postupu do Ligy mistrů.

S jeho výkony je každopádně spokojen, i když po fyzické stránce trochu ztrácí.

„Trénuje normálně. Ale je vidět, že už toho začíná mít plné zuby. V odvetě se Spartou dal gól a zápas rozhodl. Po fyzické stránce to však nebylo ono. Takže s přibývajícím časem to problém je. Budeme se snažit, aby to vydržel,“ uvedl.

Nikdo ho v Žilině neznal

Co je ramadán?

Ramadán (či ramazán) je devátý měsíc islámského kalendáře a současně největší svátek pro všechny muslimy. Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové v měsíci ramadánu zvláštní půst. Jeho smyslem je přiblížit se více k duchovní podstatě islámu. Každý zdravý dospělý muslim se musí během ramadánu každý den od úsvitu do západu slunce zdržet jídla, pití, kouření, žvýkání a sexu.

zdroj: wikipedia.org

Žilina narazila na Ceeseye úplnou náhodou. Zajímala se totiž o jednoho útočníka z Trnavy, kterého nakonec nemohla získat.

„A tak nám manažer, který ho zastupuje, nabídl Ceesaye. Řekli jsme, ať k nám přijede na zkoušku, a hned jsem ho brali. Viděli jsme okamžitě, že tenhle hráč je úplně jiný než ti naši,“ prozradil Hapal.

Jeho předchozí působení ve Westerlo se mu přitom vůbec nepovedlo. Během 28 zápasů nevstřelil jediný gól, což výrazně snížilo jeho cenu.

Na půlroční hostování přišel do Žiliny údajně za 300 tisíc eur. A během pár týdnů vydělal klubu miliony. Tomu se říká správná přestupová politika!

Pavel Hapal se svou hvězdou Momodouem Ceesayem, který právě drží ramadán
Pavel Hapal se svou hvězdou Momodouem Ceesayem, který právě drží ramadán

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud