25. října 2010 • 18:48

Představitelé UEFA obviněni z korupce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Údajnou korupci při volbě pořadatele vrcholného šampionátu řeší po mezinárodní federaci FIFA také Evropská fotbalová unie UEFA. Bývalý pokladník kyperského svazu Spyros Marangos tvrdí, že se pět vysokých představitelů UEFA nechalo před třemi roky uplatit při rozhodování o hostiteli mistrovství Evropy v roce 2012. UEFA mu dnes dala do středy ultimátum, aby předložil důkazy, jinak mu hrozí soudem.



Marangosovo prohlášení otiskl o víkendu německý list Süddeutsche Zeitung. Kyperský funkcionář tvrdí, že o zmanipulování volby pořadatele Eura 2012, které získaly společně Polsko a Ukrajina, se snaží marně informovat šéfa evropského fotbalu Michela Platiniho už dva roky. Údajně má důkazy i několik svědků.

Výkonný výbor UEFA dal v dubnu 2007 při hlasování v Cardiffu Polsku a Ukrajině přednost před favorizovanou Itálií a společnou kandidaturou Maďarska s Chorvatskem.



Obě pořadatelské země příštího mistrovství Evropy korupčního jednání popírají. "Ta obvinění jsou tři roky stará. Kdyby na nich bylo alespoň něco pravdy, žádný šampionát bychom neměli," řekl agentuře Interfax náměstek ukrajinského premiéra Boris Kolesnikov, jenž má přípravy turnaje na starosti.

Mluvčí polského ministerstva sportu Jakub Kwiatkowski označil tvrzení Marangose za pomluvu. "Nestojí za to se o tom bavit. Nebereme to vážně, když tu nejsou předloženy žádné důkazy. Takhle si může každý říkat cokoli, je to nesmysl," citovala mluvčího agentura Reuters.

Marangos přišel s obviněním pár dní poté, co kvůli údajné korupci před volbou pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 pozastavila FIFA výkon funkce dvěma členům své exekutivy. Do vyšetření případu jsou suspendováni Amos Adamu z Nigérie a Reynald Temarii z Tahiti.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud