Hynek Preisler
7. prosince 2010 • 14:19

Evropa chce opory Sparty: Odejde Kucka a Wilfried?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěch Sparty v Evropě působí na zahraniční kluby jako vábnička na dravce. O záložníka Kucku se zajímá italský FC Janov, po střelci Wilfriedovi zase pošilhávají francouzské mančafty, nově „exČechův“ Rennes. Letenští tak mohou před jarním bojem o osmifi nále Evropské ligy a ligovou stíhací jízdou za Plzní oslabit o své klíčové hráče.



Po postupu českého mistra do jarního play off Evropské ligy ještě více zesílil v zahraničí zájem o jeho hráče. Žhavým zbožím je především střelec Bony Wilfried se záložníkem Jurajem Kuckou. Po slovenském reprezentantovi podle italských médií pošilhává FC Janov, různé francouzské kluby zase mají zálusk
na afrického reprezentanta z Pobřeží slonoviny.

Bony na zemi. To v utkání, kde africký ostrostřelec dvakrát skóroval, nebyl častý jevFoto Michal Beránek Sport


„Víme, že o ně zájem je, ale v tuto chvíli od žádného klubu konkrétní nabídku nemáme,“ uvedl personální ředitel letenského klubu Jakub Otava.

To ovšem nemusí nic znamenat. Navíc je důležité připomenout, že sparťanská politika velí příliš nekomentovat případné přestupy, dokud nejsou uzavřeny. A to i v případě, že již probíhají jednání.



„Žádný klub nepreferuji, zvolím pro sebe to nejlepší. Ale rozhodnutí nezáleží jen na mně, je to na mém klubu a manažerovi. Ovšem v případě, že přijde pěkná nabídka, budu ji seriózně zvažovat,“ uvedl Bony Wilfried pro francouzský server Lensois.com. „Marseille, Lyon, Bordeaux... Zajímají mě všechny kluby, které hrají o Evropskou ligu a Ligu mistrů,“ přidává.

Urostlý útočník Sparty patří s pěti góly mezi nejlepší čtyři střelce (mimochodem spolu s Tomášem Necidem) aktuálního ročníku Evropské ligy. Již delší dobu kolem něj krouží RC Lens a nově se spekuluje o zájmu z Rennes.

Bony s Kweukem, fungující spolupráce afrických útočníkůFoto Michal Beránek Sport


Bývalý klub Petra Čecha je překvapením francouzské soutěže. Momentálně je třetí pouhý bod za vedoucím Lille. Nutně však potřebuje posílit útočnou vozbu a Wilfried by se bretaňskému celku náramně hodil.

„Snažíme se posílit útok, rádi bychom přivedli jednoho zkušeného staršího hráče a jednoho mladého s ohledem na budoucnost.



Poohlížíme se ve Francii i v zahraničí,“ nechal se slyšet kouč Rennes Frédéric Antonetti. Po dvaadvacetiletém útočníkovi pokukují i kluby z německé bundesligy.

Cena afrického fotbalisty se dle kvalifikovaného odhadu vyšplhala již na 65 milionů korun.

Bez povšimnutí nezůstaly ani povedené výkony Juraje Kucky. Podle italského deníku Gazzetta dello Sport chce slovenského záložníka lapit FC Janov. Třiadvacetiletý hráč patří vůbec k nejpilnějším střelcům v Evropské lize. Na branku soupeře dosud mířil dvanáctkrát.

Juraj Kucka (vlevo) stíhaný Václavem ProcházkouFoto Pavel Mazáč (Sport)


Naposledy se blýskl dobrým vystoupením na Sicílii proti Palermu, kdy vyrovnal na konečných 2:2 a zařídil jím definitivní sparťanský postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy.

„Četl jsem o tom v novinách, ale žádná konkrétní nabídka z jejich strany nepřišla. Zájem mě těší, ale opakuji, že já ani Sparta jsme žádnou konkrétní nabídku od žádného zahraničního klubu nedostali,“ uvedl Kucka pro slovenskou agenturu SITA.

Přesto odchod z Letné nevylučuje. „Dokážu si představit, že v zimě přestoupím někam do zahraničí. Láká mě působení v Anglii, ale určitě bych neodmítl ani seriózní nabídku z Německa či jiné vyspělé země v Evropě,“ prohlašuje.

Sparta tak bude v zimní pauze velmi pravděpodobně řešit dilema. Odolat nabídkám a mít větší šance pro jarní část sezony, či kývnout na lukrativní návrhy, přilepšit klubové pokladně, ale tím pádem oslabit v závěru podzimu skvěle šlapající tým?

Řepka a Wilfried. Dva klíčoví muži Sparty
Řepka a Wilfried. Dva klíčoví muži Sparty


Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud