Michal Kvasnica
12. prosince 2018 • 05:00

Co se děje s Dopitou (50)? Hokejová legenda má vážnou poruchu mozku!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těch pomluv je plný internet: trenér Jiří Dopita holduje alkoholu, proto má po zápasech svého prvoligového Vsetína problém utkání srozumitelně zhodnotit. Deník Sport však zjistil, že olympijský vítěz z Nagana nebojuje s tímto démonem, ale s vážnou poruchou mozku. Ta Dopitovi způsobuje problémy s dikcí a koordinací pohybu. „Lidi se mu smějí, že pije, přitom ho v létě zradilo zdraví. A on s tím bojuje,“ prozradil Sportu zdroj z blízkého okolí čerstvého padesátníka.



Odér slivovice? Pro Lapač, vsetínský zimák, naprosto signifikantní rys. Kalíšek na zahřátí k Valašsku patří, stejně jako k fotbalu pivo s klobásou a k Wimbledonu jahody se smetanou. V posledních týdnech se však tamní úsměvná tradice začala až příliš negativně spojovat s Jiřím Dopitou.

Legenda, která ve vsetínském dresu slavila zisk pěti mistrovských titulů a nyní klub coby kouč vytáhla do Chance ligy, čelí nařčením a posměškům hokejové obce, že alkoholický doping užívá v nadměrném množství těsně před, či dokonce v průběhu prvoligových zápasů.

Vše odšpuntovalo přes měsíc staré video, ve kterém Dopita hodnotil prohru svého celku na ledě Havířova. Některá vyjádření muže, který před týdnem oslavil padesátku, nebyla příliš srozumitelná. Okamžitě se tak strhla vlna sdílení na sociálních sítích, doprovázená komentáři, zda pálenky nebylo až moc.

Jiří Dopita v rozhovoru, který vzbudil spekulace o jeho náklonnosti k alkoholu...
Jiří Dopita v rozhovoru, který vzbudil spekulace o jeho náklonnosti k alkoholu...

Nebylo. Důvod je úplně jiný. Jak deník Sport zjistil, Dopita se už pár měsíců potýká s vážnou nemocí.

„Už někdy v létě ho postihl problém mozku, zřejmě z toho množství nárazů, co za kariéru zažil,“ potvrdil informaci člověk dobře obeznámený s děním ve Vsetíně.

„Má ucpanou krkavici,“ doplnil i druhý zdroj, tentokrát z Olomouce, kde trojnásobný mistr světa žije.

Mimochodem, když Česká televize v pondělí vysílala přímý přenos duelu Kladno - Vsetín (6:3), porážku hostů po utkání komentoval druhý kouč Luboš Jenáček. Nikoli Dopita.

Zúžení krkavice neboli stenóza karotidy je postižení cévy, která je odpovědná za zásobování mozku krví. Vede k nepravidelnému přítoku krve a tvorbě drobných sraženin. Takové příhody mohou trvat jen pár vteřin, ale i trvale. Při těžším postižení se hovoří o cévní mozkové příhodě, mrtvici.

Jak však Dopita náročnou práci i s těmito potížemi zvládá? „Nemá to jednoduché, ale bojuje,“ shoduje se okolí.

Dopita dochází na logopedii, podstupuje náročné rehabilitace. Jediné jeho omezení spočívá v tom, že tréninky vede ze střídačky, na led raději nevstupuje. Náročnost a přísnost na své svěřence mu však nezmizela. I díky tomu se Vsetín drží na solidním pátém místě.

V tuto chvíli jsou však výsledky až druhořadé...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud