Miroslav Horák
30. března 2020 • 04:50

Jágr nechtěl Kladno posilovat, teď ušetří. Bude ořezávat platy?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se koncem minulého roku pustil veřejně do rozboru ekonomického stavu extraligy a jejich vyhlídek, vyhlásil, že soutěž nutně potřebuje levnější provoz, jinak řada týmů zkrachuje. Za to kolem sebe poslouchal pískot, ostrý nesouhlas hráčů a fanoušků. Nyní se dají slova Jaromíra Jágra považovat téměř za prorocká. „Ale to jsem nevěděl, jaká přijde zkáza,“ zmiňuje nyní majitel Rytířů direkt koronavirové pandemie. Pro iSport.cz Jágr promluvil poprvé od pádu jeho týmu do Chance ligy.



Extraligové i prvoligové kluby teď otáčejí každou korunu, pravděpodobně každý tým upraví jarní výplaty hráčům, ti zřejmě budou inkasovat méně minimálně do rozjezdu další sezony. Jak známo, v Chomutově propustili celý kádr, aby ušetřili prostředky ze smluv, uzavřených do 30. dubna.

V nejvyšší soutěži se jako první odhodlal k podáním výpovědí hradecký Mountfield, a to u pěti členů kabiny. „S hráči musíme najít kompromis, jinak je ohroženo další fungování klubu,“ shodují se majitelé na všech adresách. Situace je mnohde kritická.

„Tvrdím, že když extraligu neuzavřeme a tím pádem nezlevníme, hrozí, že za pár let ji bude hrát sedm týmů, ostatní na ni nebudou mít,“ řekl před Vánoci Jaromír Jágr , šéf patrně nejméně dotovaného extraligového klubu. „Chci jen poukázat, na čem je třeba zapracovat, co bychom měli brát v potaz, aby naše liga byla zdravá, aby fungovala a nikdo před sebou netlačil problém, který stejně jednou vybouchne…“

I z toho důvodu hokejová legenda upustila od většího a finančně zatěžujícího posilování kádru v době, kdy šlo v suterénu extraligy do tuhého a kdy v Litvínově a v Pardubicích mohutně zpevňovali soupisku. Oba zmíněné kluby se na poslední chvíli zachránily, i díky výborným představením akvizicí last minute (Pospíšil, Vondrka ). A Rytíři s téměř neměnným kádrem zahučeli dolů.

Po stopách Jágrovy extraligové sezony: Ve 48 letech ukázal, že na to stále má
Video se připravuje ...

Jágrovi se zároveň vytýkalo, že v předstihu nepodepisuje hráče pro příští sezonu, tak jak je zvykem. Mnozí kladenští hokejisté tak neměli představu o své budoucnosti, v závěru ročníku žili v nejistotě, což mohlo (a také v některých případech mělo) na jejich výkony dopad.

Kladno spadlo, zároveň však má jeho boss nyní čistší hlavu než jiní vlastníci. Odmítl lednovou nákupní horečku, čímž udržel rozpočet na původní výši a na soupisce má nyní jen pár zamluvených hráčů. Nemusí tak řešit ořezávání nových kontraktů. „My tady teď nemáme skoro žádné hráče, dopředu jsme nikoho nepodepisovali, jen jsme několika klukům prodloužili opci,“ líčí Jágr.

Zda sáhne k seškrtání hráčských platů za březen a duben, což umožňuje standardizovaná extraligová smlouva, zatím nemá jasno. Jágr monitoruje situaci. „Uvidíme, jak budou reagovat ostatní. Četl jsem doporučení svazu v krizové situaci, vím, jak se zařídili v Chomutově, ve Vsetíně, v Prostějově,“ vyjmenovává kluby, kde různorodě upravovaly mzdy či rovnou rozdávaly padáky.

Jágrovi je jasné, že od sponzorů získá v druhé nejvyšší soutěži o dost méně prostředků. Také kvůli koronavirové krizi. „V první lize čekám mnohem větší dopady než v extralize, na kterou máte zaručené sponzory, navrch dostáváte docela velké příspěvky od BPA. V druhé nejvyšší soutěži nemáte zaručené skoro nic. Vím, jak dopadl Chomutov, vím, co udělali v Prostějově, ve Vsetíně, hráči odcházejí. Budeme to řešit postupně,“ dodává Jágr.

Rytíři Kladno Vše o klubu ZDE

MOMENTY extraligové sezony: Vládci z Liberce, návrat velkých trenérů a sestup Kladna
Video se připravuje ...

Jágr po sestupu Kladna: Nevím, jestli najdu smysl pokračovat v české lize
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud