16. září 2011 • 11:20

Slovensko vyprovodilo na poslední cestu legendárního Demitru (†36)

Autor: bko, cas.sk, ČTK
Vstoupit do diskuse
53
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko ve čtvrtek prožívá svůj smutek nad ztrátou jednoho z nejlepších hokejistů v jeho historii. Na trenčínském stadionu se fanoušci, kamarádi i blízcí loučili s Pavlem Demitrou (†36), který byl jedním ze 44 tragicky zesnulých při letecké tragédii u Jaroslavle. Poslední sbohem dorazily dát oblíbenému Paľovi slovenské hvězdy NHL včetně Zdena Cháry, květiny k rakvi při pietním aktu položil i slovenský prezident Ivan Gašparovič či trenér fotbalové reprezentace Slovenska Vladimír Weiss.



Na zimní stadion ve městě, kde Demitra začal s kariérou, od rána přijížděly davy lidí. Na hokejistu, jenž si vysloužil přezdívku "gentleman na ledě", vzpomínali také jeho kolegové z reprezentace a bývalí spoluhráči ze Slovenska i zámoří.

K rakvi, vystavené na trenčínském stadionu, kladli fanoušci i hokejisté květiny a věnce, prostory před jednou z tribun překrylo černé plátno s Demitrovou fotografií. Ačkoli aréna se pro veřejnost otevřela až v deset hodin, mnozí se do řady postavili už kolem sedmé ráno.

Odpoledne se s Demitrou rozloučili jeho bývalí spoluhráči. Přicestovali Zdeno Chára, Marián Gáborík, bratři Hossoví, Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy, ale také vedení Slovenského svazu ledního hokeje.

Čest jeho památce přišel vzdát také slovenský prezident Ivan Gašparovič a další politici.

S Demitrou se v pátek rozloučí i hokejisté Dukly Trenčín během prvního zápasu nového ročníku extraligy.

Na zápas s Banskou Bystricou nastoupí ve speciálních černých dresech, duel bude v 38. sekundě přerušen a fanoušci zasypou ledovou plochu růžemi v barvách Dukly - červené a žluté.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič kondoluje vdově Marii Demitrové
Slovenský prezident Ivan Gašparovič kondoluje vdově Marii Demitrové

Hokejový svaz i vedení trenčínského týmu po tragedii rozhodly, že Demitrovo číslo 38 vyřadí ze sady dresů reprezentace i klubu. V letošních přípravných zápasech by navíc Slováci měli nastoupit v dresech, na nichž budou mít vyšitou malou osmatřicítku.

Demitra zahynul po pádu letadla i se svými spoluhráči z týmu KHL Lokomotiv Jaroslavl. Při neštěstí zemřeli také tři čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Pietní akt jsme sledovali ONLINE

17:00 Kolem stadionu už postávají poslední skupinky fanoušků, ostatní se disciplinovaně a v klidu rozjíždějí do svých domovů.

16:05 Rakev byla po vynesení ze stadionu naložena na pohřební vůz a za stálého potlesku fanoušků v průvodu odvážena na hřbitov...

16:00 S Demitrou se za hokejisty naposledy rozloučil Marián Gáborík, který měl krátký smuteční projev, společnost mu dělal výkvět slovenského hokeje: Michal Handzuš, Marcel a Marián Hossovi, Zdeno Chára, Ľubomír Višňovský či Richard Zedník.

Marián Hossa (vlevo) a Tomáš Kopecký se klaní památce Pavla DemitryFoto ČTK
15:37 Demitrovu rakev vynášejí ze stadionu.

15:30 Krátký proslov měl prezident slovenského svazu Igor Nemeček.

15:15 Pavoľ Habera na začátek zazpíval píseň Boli sme raz milovaní, v očích se mu leskly slzy.

15:15 Krátce po třetí hodině přišla manželka Pavla Demitry Majka, prezident Gašparovič kondoluje celé rodině.

14:45 Na místě je vidět Vladimír Mečiar či ministr vnitra Daniel Lipšic.

14:33 Zdeno Chára, Ľubomír Višňovský, Miro Šatan s manželkami a Marián Gáborík, Tomáš Kopecký a bratři Hossové přinášejí k rakvi obří věnec.

14:20 Poklonit se přišli Zdeno Cíger, Žigmund Pálffy a současný prezident slovenského hokejového svazu Igor Nemeček.

14:14 K rakvi přichází bývalý reprezentační trenér Ján Filc i bývalý předseda svazu Juraj Široký. Objevuje se Robert Vittek s manželkou, Ľuboš Bartečko a Ľubomír Višňovský, Peter Šťastný, Vinco Lukáš s partnerkou...

14:02 S Demitrou se přišla rozloučit rodina hokejisty Šatana.

1015214:gallery:true:true

13:45 Po půlhodinovém prodloužení už organizátoři přestali pouštět návštěvníky k rakvi, někteří se usazují v hledišti. Teď přijdou klást věnce hokejisté, informuje zpravodaj cas.sk. Někteří ze známých hokejistů ponesou i rakev.

13:32 Za kamarády a spoluhráče by se měl s Demitrou rozloučit Marián Gáborík, spolu s ním by měli u katafalku stát i Zdeno Chára, Marián Hossa, Lubomír Bartečko, Tomáš Kopecký a někteří další hokejisté.

13:15 Podle agentury TASR otevře oficiální část rozlučky s Demitrou v 15:00 píseň Boli jsme raz milovaní v podání Pavla Habery.

12:45 Před stadionem jsou přichystány dvě velkoplošné obrazovky, na kterých budou fanoušci moci sledovat smuteční obřad.

12:20 Bývalého spoluhráče Pavla Demitry Tomáše Kopeckého přemohly slzy, když viděl na stadioně obří plakát, kde je spolu s Demitrou: Občas se na nás shora podívej, my jsme ti, kteří nikdy nezapomenou.

11:55 K rakvi zesnulého hokejisty přichází lidé z celého Slovenska. "Prostě jsem cítila, že se s ním musím přijít rozloučit. Zasloužil si to," řekla agentuře TASR dojatá Zuzana Jančiová z Liptovskéh Mikuláše, která před stadionem čekala od půl deváté. "Hlavně ať dává z nebe pozor na svoji rodinu," poslala Demitrovi poslední vzkaz.

1015134:gallery:true:true11:30 Ve 14:00 by měl začít oficiální pietní akt, který bude trvat zhruba 40 minut. Podle redaktora čas.sk vystoupí s projevem katolický kněz, osobní Demitrův přítel a jeho spoluhráči. Přítomný je i slovenský prezident Gašparovič, ten ale nakonec nepromluví. Po skončení proslovů bude následovat smuteční pochod s rakví.

10:55 Stadion se stále plní a plní, ale všichni jsou disciplinovaní a v klidu stojí frontu k Demitrově rakvi, které se přicházejí poklonit. Fanoušci budou mít šanci osobně se se slovenskou rozloučit do 14:00.

10:30 Lidé přinášejí květiny, někteří poklekají před rakví a křižují se. Emoce jsou obrovské. Čest Demitrově památce přišli i představitelé fotbalového svazu: prezident Ján Kováčik či kouč Vladimír Weiss.

10:15 Na trenčínský zimní stadion proudí stovky lidí, podle zpravodaje cas.sk jich dorazilo už na tisíc.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič kondoluje vdově Marii Demitrové
Slovenský prezident Ivan Gašparovič kondoluje vdově Marii Demitrové

Vstoupit do diskuse
53
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud