8. září 2011 • 01:41

Jan Marek plánoval návrat do Čech: Kvůli miminku chtěl z Jaroslavle odejít

Autor: Patrik Vacek, kbali
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se letos v létě rozhodoval, jestli zůstane v Rusku, nebo se vrátí do Česka, kde po něm toužila Sparta, netušil, že šlo o volbu mezi životem a smrtí. Hokejový mistr světa Jan Marek (†31) chtěl být nablízku rodině. Manželce Lucii se na začátku července narodil syn Honzík a Markovi se do Ruska vůbec nechtělo.



Foto 

Stačilo říci ne a mohl teď žít. Marek dlouho váhal, jestli se po nepovedené sezoně v Rusku do KHL vrátí. V Česku měl dvouměsíčního syna a manželku Lucii.

„Lucka měla určité zdravotní problémy, vůbec se mi do Jaroslavle nechce. Přemýšlel jsem o tom, že vedení klubu zavolám s prosbou, abychom zrušili smlouvu. Říkám si, že mi to za to nestojí,“ tvrdil Marek pro server hokej. cz a uvažoval, že kývne na nabídku Sparty nebo Ženevy.

Toužil po něm i ruský Atlant. „Jako věřící člověk vím, že některé věci nemohu ovlivnit. Možná bych teď bral ten Atlant, kam to mám z Moskvy kousek. Ale už jsem dal slovo, zpátky ho brát nebudu,“ řekl rozpolcený hokejista. Od Jaroslavle dostal úžasnou nabídku, která nešla odmítnout. Chtěl protrpět poslední sezonu v KHL a vrátit se do Sparty, aby byl s rodinou.

„Je to těžké. Pro mě je rodina nade vše. Když se nám narodil Honzík, tak jsem ho viděl jen tři týdny a pak jsem musel na soustředění. Jednou za dva týdny jsem v létě dostal od klubu na pár dnů volno, ale teď kluka vídám jen přes skype a na fotkách. Musím to ještě měsíc vydržet, pak konečně přijedou manželka se synem za mnou,“ těšil se útočník.

Marek se nemohl dočkat, až si zahraje se spoluhráči z reprezentace a slovenskou hvězdou Pavolem Demitrou. „To byla jedna z hlavních příčin, proč jsem do Jaroslavle šel. Všichni víme, že jsou to špičkoví borci. Představa, jak hraju právě s nimi, mi přišla neskutečná,“ rozplýval se útočník. Prvního společného zápasu v KHL se ale nedočkal.

Jan Marek (†31)

Datum narození: 31. prosince 1979, Jindřichův Hradec

Post: střední útočník

Kariéra: Jindřichův Hradec (1995–98), Třinec (1998–03), Sparta Praha (2003–06), Metallurg Magnitogorsk/ KHL (2006–10), CSKA Moskva (2010–11), Atlant Mytišči/KHL (2011), Lokomotiv Jaroslavl/KHL (od 2011)

Největší úspěchy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011; vítěz Super Six 2008; mistr české ligy 2006, mistr ruské ligy 2007

Počet reprezentačních startů/gólů: 117/29 Účast na velkých akcích: 4x MS (2007, 2009, 2010 a 2011)


Bál se létat

 

Každý rok v letadle trávil stovky hodin. Přelety z jednoho zápasu KHL k druhému pro něj byla muka. Reprezentant Jan Marek (31) měl totiž největší strach z létání.

„To, že se přesouvám letecky, mi na Rusku nejvíce vadí. Létat se totiž hodně bojím. Když jsme nedávno přistávali v Magnitogorsku a fouknul nám boční vítr, tak jsem měl pěkně zpocené ruce,“ prozradil Marek v lednu 2009 v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Připadá mi, že to je čím dál tím horší. Radši bych jel na zápas do Moskvy tři dny autobusem,“ řekl tehdy a vtipkoval, že bude muset pokaždé před letem vypít stakan vodky.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud