Zdeněk Janda
12. září 2011 • 13:30

Žádné roztleskávačky. Lev Poprad čeká ponurý start v KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POPRADU - Měla to být pompézní show plná hudby a světelných efektů. Ukázka toho, že i mimo území bývalých sovětských republik se dá vystavět sebevědomý a konkurenceschopný tým. Ovšem nic takového, popradský HC Lev, československý klub, vstoupí do KHL skromně. Dnešní premiéra s Magnitogorskem se odehraje v ponuré atmosféře. Stín tragédie je stále příliš velký...



Před stadionem postávají lidé se slzami v očích. Pokládají květiny na pietní místo, zapalují svíčky. Dlouho stojí, rozjímají a truchlí.

Také Poprad, jediné místo mimo někdejších sovětských zemí, kde se bude hrát slavná KHL, se ponořil do smutku.

„Je to hrozné. Hokej jde pochopitelně stranou při takových chvílích. Ale na zápas dorazím. Už jenom kvůli tomu, abych i v rámci minuty ticha znovu uctil jejich památku,“ říká jeden z hokejových příznivců, který se u arény zastavil, aby symbolicky vzpomněl na oběti letecké havárie. A hlavně na Pavola Demitru, slovenského hrdinu a kapitána reprezentace.

Už v sobotu se v popradské hale uskutečnila tryzna i za účasti slovenské premiérky Ivety Radičové. A nejemotivnějším momentem byla řeč Luboše Bartečka, hlavního lídra týmu HC Lev.

Když vykládal o Demitrovi, svém velkém kamarádovi, často se neudržel a rozplakal se. Sportovní fanoušci pauzy vyplnily dlouhým potleskem... Málokdo udržel slzy.

Dnes od 19 hodin už na led vtrhnou hráči ve výstroji. Lev versus Magnitogorsk. Pro klub, jenž si v KHL odbude premiéru, je to historický moment. A proto z toho měla být nezapomenutelná show.

ČESKÁ KOLONIE VE LVU POPRAD
Tomáš Duba
Jiří Hunkes
Bohumil Jank
Tomáš Klouček
Karel Pilař
Martin Chabada Jaroslav Kristek
Václav Nedorost
Tomáš Netík
Štěpán Novotný
Jiří Sekáč
Radim Rulík (kouč)


Ale nic takového nebude. Žádné okázalé uvítání, žádná hudba, žádné roztleskávačky.

„Bude to z pochopitelných důvodů jenom takový pietní program,“ uvedl Pavol Gmitter, tiskový mluvčí klubu. KHL rozdala do všech týmů přesné instrukce, jak mají dnešní zápasy vypadat.

Odpadají témata, která se měla řešit. Třeba kolik dorazí fanoušků a jak lidé rozdělí svoji přízeň mezi Lev a „Kamzíky“ – tedy tradiční klub, jenž ve stejné hale bude hrát slovenskou ligu.

Nikdo teď nemá myšlenky na to, aby rozebíral, jestli premiéra naznačí, jak moc silný bude Lev v porovnání s elitním týmem KHL.

Dá se říct, že utkání s Magnitogorskem se odehraje vlastně jenom z povinnosti... Ani sami hráči nemají na hokej náladu, myšlenkami jsou jinde. Zvlášť v situaci, kdy tíhu tragédie připomínají nejrůznější vzpomínkové akce.

Je to psychicky těžké především pro české hráče, kteří ze společného působení v KHL mají na trio zesnulých spoustu osobních vzpomínek. Hlavně obránce Karel Pilař, Markův blízký kamarád. Ten se velmi dobře zná i s manželkou zemřelého spoluhráče a právě on za ní osobně do Prahy vyrazil, aby jí pomohl překonat nejtěžší okamžiky v životě.

„Omlouvám se, ale nechci se k tomu vyjadřovat,“ uvedl včera zkušený zadák, jehož tragédie poznamenala velice citelně.

Fanoušci před stadionem v Popradu uctívají památku zesnulých hokejistů při leteckém neštěstí v Jaroslavli
Fanoušci před stadionem v Popradu uctívají památku zesnulých hokejistů při leteckém neštěstí v Jaroslavli


Přesto i on dnes navlékne dres Lva a vrhne se do boje o premiérové body. V situaci, kdy hokej je to poslední, na co myslí...

Stejně jako Tomáš Rolinek, kapitán reprezentace. Ten jakožto opora Magnitogorsku včera k večeru dorazil do Popradu. Do letadla usedal s pochopitelnou nejistotou, i přesto, že vedení klubu pořídilo moderní typ boeingu.

„Když do toho sednu, docela se klepu. Není to nic příjemného,“ říká Rolinek, jenž s Markem nejen na reprezentační úrovni vytvořili obávané ofenzivní duo. Také pro něj bude mimořádně náročné, aby se na zápas soustředil.

V úvodu se bude držet minuta ticha, z pietních důvodů navíc snížilo vedení Lva vstupenky na dva úvodní domácí zápasy o padesát procent. A část z výtěžku poputuje na pomoc pozůstalým letecké tragédie.

Nic naplat, bude to smutná premiéra.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud