14. září 2011 • 13:58

Rodina a veřejnost se ve Zlíně rozloučila s Rachůnkem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Několik tisíc lidí se dnes na náměstí Míru ve Zlíně loučilo s místním rodákem Karlem Rachůnkem. Hokejový obránce byl jednou z 44 obětí havárie letadla týmu KHL Lokomotivu Jaroslavl, které se zřítilo minulou středu. Fanoušky neodradilo ani deštivé počasí.



Rodina, přátelé, kolegové z reprezentace, představitelé hokejového svazu i spoluhráči ze Zlína se odpoledne sešli na pohřbu hokejisty na zlínském Lesním hřbitově.

Smuteční hosté pokládali věnce a květiny k velké Rachůnkově fotografii u vchodu do obřadní síně, před kterou stálo několik desítek lidí i při samotném obřadu.

Při něm zazněla i legendární píseň skupiny Queen We Are The Champions, jindy hrávaná při oslavách hokejových vítězství. Na svého bratra při obřadu vzpomněl i hokejista pražské Sparty Ivan.

Společně s bratrem Ivanem (vpravo) se slova ujali kamarád z Uherského Hradiště Kovář, Gabriela Valášková, blízká rodiny Rachůnků, a také hokejista Petr Čajánek (uprostřed)
Společně s bratrem Ivanem (vpravo) se slova ujali kamarád z Uherského Hradiště Kovář, Gabriela Valášková, blízká rodiny Rachůnků, a také hokejista Petr Čajánek (uprostřed)


"Pevné rodinné vztahy nenarušila ani vzdálenost, která nás poslední dobou dělila. Cítím, že naše flotila ztratila vlajkovou loď. Je těžké vyjádřit slovy, jak moc nám Kája chybí. V našich srdcích bude žít stále dál. Vím, že by Kája chtěl, aby se svět pro rodinu zase znovu roztočil," pronesl Ivan Rachůnek.

"Přestože měl za sebou velké sportovní úspěchy, zůstal klukem ze Zlína, který si na nic nehrál. Všichni si ho budeme pamatovat v kšiltovce, maskáčích a teniskách," přidal svou vzpomínku i zlínský lídr Petr Čajánek.

Tichá vzpomínka bez projevů začala na náměstí ve 12:00 a na pódiu i v jeho okolí potrvá až do večera. Lidé psali vzkazy do kondolenčních knih, zapalovali svíčky a nosili květiny, které budou ve čtvrtek dopoledne převezeny k hrobu. Vystavena byla velká fotografie a z reproduktorů zněla hudba, kterou dvaatřicetiletý zadák rád poslouchal.

Poslední rozloučení s Karlem Rachůnkem proběhlo na zlínském Lesním hřbitově v úzkém kruhu rodiny a přátelFoto  Fotografie poskytnuta rodinou Rachůnkovou, foto Radek Frýsa

Na velkém plátně pak běžel dokument o hokejistovi, který ve Zlíně začal bohatou kariéru a v roce 1997 zde odehrál první extraligový zápas. Zlínský hokejový klub již dříve oznámil, že ze sady svých dresů vyřadí Rachůnkovo číslo 29. Zvažuje také vyvěšení jeho dresu ke stropu zimního stadionu mezi ostatní klubové legendy.

Rozloučení s Karlem Rachůnkem jsme sledovali ONLINE

13:42 Na hřbitově mezi tím začal pohřeb pro rodinu nejbližší známě. Na obřad přišli nejzkušenější hráči Zlína Petr Leška, Martin Hamrlík, Petr Čajánek a další opory. Nechybí ani Tomáš Rolinek, Slavomír Lener či Vladimír Vůjtek starší a mladší.

13:38
Ve Zlíně se spustil obrovský slejvák, lidé se z náměstí rychle rozprchli. Z původních 1200 jich zbývá pár desítek.

13:21
„Byl to skvělý a krásný chlap. Je mi líto, že už nikdy neuslyším to: Rachna, kachna, to to letělo,“ řekla se slzami v očích Marie Růžičková (43).

13:15
Na náměstí současně probíhá jarmark, který už nešel zrušit. Město rodině nabízelo, že by se rozloučení proto mohlo konat v novém kongresovém centru, ale chtěli, aby to bylo na náměstí, kde Rachůnek vždycky slavit hokejové triumfy.

13:09 Na náměstí měla původně být velkoplošná obrazovka, ale kvůli technickým problémům údajně vyhořela. Proto ji nahradí plátno. Na něm budou promítány fotky ze života Karla Rachůnka.

Takhle to vypadalo na zlínském náměstí ve středu v poledne, kam se lidé přišli rozloučit s Karlem Rachůnkem
Video se připravuje ...


12:56 Zábrany oddělující veřejnost od prostoru u pódia jsou symbolicky natřeny do žluto modré, tedy barvy hokejistů Zlína. U kondolenční knihy fanoušci stále píší vzkazy.

12:46
Na velkém plátně organizátoři odvysílali dokument o hokejistovi, který ve Zlíně začal svou bohatou kariéru a v roce 1997 zde odehrál svůj první extraligový zápas.
Lidé stále nosí květiny a píší vzkazy do kondolenční knihy.

12:42
Zhruba za hodinu, od 13:30 proběhne na zlínském hřbitově oficiální pohřeb, kam bude mít přístup pouze rodina s nejbližšími přáteli. Na náměstí ale bude vzpomínková akce probíhat až do večera.

12:29
Se zesnulým hokejistopu se přišli rozloučit i spoluhráči z inline hokeje, ve kterém za tým Devils Zlín Rachůnek nastupoval. Mezi vzpomínajícími je například bývalý vynikající extraligový gólman Richard Hrazdíra, manažer klubu Ivan Tomaštík, Jiří Suhrada nebo Petr Mokrejš se synem.

Zlínští fanoušci na náměstí ve Zlíně vzpomínají na tragicky zesnulého hokejového obránce Karla Rachůnka
Video se připravuje ...


12:24
Na náměstí přicházejí další lidé, teď už se u pódia pohybuje zhruba 1200 lidí. Všichni mlčky poslouchají písně skupiny Olympic, za chvíli na velkoplošné obrazovce poběží vzpomínkový dokument na Karla Rachůnka.

12:19
Lidé k pódiu pokládají květiny, chystají se psát vzkazy do kondolenční knihy. K ní zatím mohou jen nejbližší přátelé, kamarádi a novináři, pro které je u pódia oddělený zvláštní prostor.

12:10
"Skončili jsme jasná zpráva," zní z reproduktorů známý hlas Petra Jandy, zpěváka skupiny Olympic. Všichni na náměstí stojí a mlčí a tiše vzpomínají na Karla Rachůnka.

12:07
Smuteční akce na zlínském náměstí začala. Kolem pódia se srotilo zhruba 500 lidí, z reproduktorů se line hudba skupiny Olympic, což byla oblíbená muzika Karla Rachůnka.

11:49
Zatím se u pódia nevytváří žádné srocení lidí, všechno začne až ve 12, kdy tichá vzpomínka na Karla Rachůnka na zlínském náměstí oficiálně začne.

11:36
V rohu náměstí už technické služby připravují pódium, kam umístí fotografii Karla Rachůnka. Ve Zlíně půjde o tichou, vzpomínkovou akci, lidé budou pokládat květiny, věnce a zapalovat svíčky průběžně celý den.

11:24
Půl hodiny před zahájením pietní akce zatím zlínské náměstí Míru žije farmářskými trhy. Lidé korzují a nakupují trdelníky, klobásy a další pochutiny. Smuteční akt na památku Karla Rachůnka se naplno rozběhne až ve 12.

Vstoupit do diskuse
7
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud