Pavel Bárta
27. února 2011 • 21:01

Hašek skončil neslavně. Bude hrát dál?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diváci jim tleskali, přesto končí Dominik Hašek roční pobyt v moskevském Spartaku bez fanfár. Nedokázal zastavit rozparáděnou mašinu z Petrohradu. Ten ve čtvrtém utkání dokonce vyhnal legendárního gólmana z branky, spanilou jízdu osmifinále play off završil vítězstvím 4:3 a smetl soupeře už ve čtyřech zápasech. Hašek má po sezoně a může začít balit.



Takhle neslavně ještě nikdy nekončil. Ve 13. minutě střetnutí inkasoval Hašek krátce po prvním gólu další branku z hole jiného pardubického odchovance, Petra Průchy.

Po ní ho vystřídal náhradník Jachin. Pro Haška to mohly být poslední chvíle v celé jeho dlouhé a skvělé kariéře. Zatím není jisté, zda se 46letý veterán rozhodne pokračovat i v další sezoně.

„Všechny čtyři zápasy se mi moc nepovedly. Šance na postup byla, ale bohužel to nevyšlo,“ řekl Hašek po zápase. Olympijský vítěz z Nagana si vzal dva až tři týdny na rozmyšlenou, zda bude pokračovat v kariéře.

„Jestli budu pokračovat, zůstanu v KHL. Určitě se nestanu trenérem, protože jsem brankář,“ tlumočil Haška ruský server gazeta.ru.

Ještě před pár týdny českého gólmana velebili a vynášeli do nebes. V závěru základní části se Spartaku dařilo, užíval si i na Utkání hvězd KHL. Teď poznal odvrácenou stranu. Spartak je prvním týmem vyřazeným v play off ruské soutěže.

Haškův příchod Spartak pozvedl. Koncem základní části se Moskvanům dařilo. Jenže pak přišel rychlý a hořký konec. V play off spartakovci neměli co ztratit.

Velkými jmény našlapaný protivník byl favoritem. Síla nejbohatšího evropského klubu se musela projevit. Ale nečekalo se, že to půjde až tak rychle. Všechny pokusy o vzkříšení Spartaku selhaly. Dva ze tří zápasů navíc údajně ovlivnily chyby rozhodčích, které podpořily dekadentní atmosféru v mužstvu.

Dvakrát končil Hašek sezonu triumfem ve Stanley Cupu, celkem třikrát postoupil do finále. Před rokem slavil svůj zatím poslední titul s Pardubicemi, které trénoval Václav Sýkora, současný kouč hvězdami naládovaného soupeře z Petrohradu.

Haškovy letošní naděje se rozplynuly po čtyřech zápasech play off. V Petrohradě prohrál Spartak dvakrát v prodloužení 3:4, ani doma si vůbec nevedl líp.

Nejprve podlehl 2:5 a nakonec 3:4. Červenobílí přitom šli ve čtvrtém duelu do vedení zásluhou Štefana Růžičky. Hosté však skóre za šest minut otočili ve svůj prospěch. Spartakovci pak ještě dvakrát srovnali jednogólový náskok. Napotřetí už se jim to nepovedlo.

Na tiskové konferenci po utkání trenér Andrej Jakovenko odpovídal i na otázku, proč tak brzy střídal Dominika Haška. „Zdálo se mi, že začal nejistě. Některé situace mohl zachránit. Už před zápasem jsme se dohodli, že pokud pustí jakýkoli laciný gól, brankáře vystřídáme,“ uvedl kouč Spartaku.

Ve 49. minutě dal Průcha gól na 4:3 pro Petrohrad. Minutu před koncem si Jakovenko vyžádal oddechový čas, krátce poté odvolal brankáře a Spartak v šesti hráčích usiloval o vyrovnání. Marně.

Petrohrad tak mohl slavit postup a s ním vedle trenérů Sýkory a Jana Votruby i trojice hráčů: brankář Jakub Štěpánek, útočníci Petr Čajánek a Petr Průcha.

Rozhovor s Dominikem Haškem čtěte v pondělním deníku Sport!

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud