Tomáš Vrábel
11. prosince 2014 • 04:42

KHL ztrácí lesk. Češi přišli o třetinu platu kvůli pádu rublu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontinentální liga je pro hokejisty lukrativní destinací. Jednak kvalitou hokeje, a pak především finančními možnostmi. Ty se však výrazně zhoršují. Špatná je platební morálka klubů, ale hlavně oproti jiným měnám výrazně klesá kurz rublu, což má dopad na zahraniční hokejisty. Ti čeští přišli od léta o třetinu platu. Před půl rokem mělo 100 rublů hodnotu přibližně 59 korun, teď je to jen 41. Na vině je situace na Ukrajině a sankce proti Rusku.



„Je to velký problém, hráči to s námi řeší,“ přiznal pro iSport.cz agent Robert Spálenka. „Snažíme se komunikovat s kluby, ale zákon povoluje pouze výplatu v rublech, takže v tomto ohledu není co řešit. Je to pak na vůli manažerů, jestli někde někomu kurz nějakým způsobem dorovnají, ale ta ochota není nijak velká.“ 

Více o potížích KHL

Téma o finančních problémech Kontinentální hokejové ligy si můžete přečíst ve čtvrtečním vydání deníku Sport.

V mnoha případech pak také chodí výplaty hráčům s větším či menším zpožděním. Jen elitních šest týmů tyto potíže neřeší. Několik z nich pak má závažné finanční problémy a nad propastí krachu balancuje například i Atlant Mytišči, kde působí český obránce Ondřej Němec.

„Nejde právě jenom o Atlant, ty problémy má více organizací. Spousta manažerů říká, že ty ekonomické sankce proti Rusku fungování jejich klubů ovlivňují. Musí si s tím nějak poradit. Na druhou stranu když se koukám v televizi na to, jak se to na Ukrajině pořád mydlí, tak je nějaký pád rublu úplně druhotný,“ přiznal reprezentant pro čtvrteční vydání deníku Sport. 

„Pro kluky, kteří hrají v Rusku, je hodně nepříjemné. Když v nějaké dobře uzavřeli kontrakt, dnes už vypadá úplně jinak. Vše tak musí řešit s finančními poradci,“ popsal další hráčský zástupce Aleš Volek.

Podle údajů České národní banky klesl rubl vůči koruně o více než třicet procent za posledních šest měsíců, za dva roky je to přes 35%. Hráči tak mimo hokejových povinností řeší i to, jak neprodělat ještě víc. Jestli plat směnit hned, nebo doufat, zda rubl posílí a naopak se nepropadne ještě níž.

Přesto si hráči jinde víc nevydělají

Podle agenta Michala Sivka ovšem odliv zahraničních hráčů z KHL nehrozí. „Ale soutěž na atraktivitě ztrácí,“ pravil. I přes více než třetinový pokles platů KHL nemá v Evropě konkurenci. „I po té třetinové ztrátě je suverénně nejlépe placenou ligou v Evropě, jinde takové peníze hráči v životě nevydělají,“ přiznal Spálenka.

Jedním, kdo se kvůli klesajícímu rublu ozval vedení klubu, byl finský brankář Novosibirsku Mikko Koskinen. Management mu s navýšením smlouvy nevyhověl, a tak ho raději uvolnil do Petrohradu. „Informace zevnitř klubu nebudeme zveřejňovat. Mohu pouze říct, že k výměně došlo na základě Koskinenovy iniciativy. Situace se dostala do bodu, kdy už nebylo možné, aby Mikko pokračoval v Sibiru,“ sdělil neurčitě generální manažer Kirill Fastovskij.

Němec ovšem přiznal, že o dalším angažmá v Kontinentální lize bude důkladně přemýšlet. Nejprve totiž skončil pražský Lev, kde působil, a teď to samé hrozí v Atlantu. „Řeknu na rovinu, že další působení v Rusku budu muset zvážit. V případě přetrvávajícím problémům Atlantu už brzy. Je třeba popřemýšlet o tom, co bude pro mě a rodinu nejlepší.“

Finanční podpora klubů hlavně mimo Rusko výrazně klesá. Hrozí tak, že se z kontinentální soutěže stane opět jen ruská liga. KHL přitom vznikla před pouhými šesti lety.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud