Pavel Ryšavý
9. července 2016 • 10:45

Slovan má NEJ střelce NHL. Za mořem jsem byl frustrovaný, říká indián

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí, aby kolem vás prošel v civilu, a hned se za ním musíte ohlédnout. Upoutá. Jeho stavba těla je úplně jiná než u běžného hokejisty. Jonathan Cheechoo neměří dva metry, je spíš menšího vzrůstu. Ale objet ho na bruslích? To by trvalo týden. Tenhle mohutný chasník z Kanady má extrémně široká ramena. A taky velkou minulost.



Jde o indiána, který v dobách své největší slávy vyhrál trofej pro nejlepšího střelce NHL, v lize celkem nastřílel 170 gólů. Všichni příslušníci kmene Kríů jsou na něj pyšní, jeho statistky se vyvěšují ve školách, aby děti věděly, jak Jonathan válí. Teď už tedy v Evropě... Slovan Bratislava se může těšit, že v Kanadě mu bude držet palce zhruba 200 tisíc nových fanoušků.

Před deseti lety byl Cheechoo na vrcholu. V dresu San Jose nasázel během sezony 56 gólů a NHL mu ležela u nohou. Nová modla!

Jenže přišel sešup. Přestalo se mu dařit a skončil na farmách, pramen s góly vyschl. Tři roky se z AHL nemohl dostat nahoru, až řekl dost. A vyrazil za oceán. „V NHL to šlo z kopce a projevovala se tam u mě už i trochu frustrace. Odešel jsem do Evropy a po první sezoně v Záhřebu jsem si zase začal hokej užívat,“ vzpomíná na celou anabázi.

Teď je mu 35 let, jeho dvorní nahrávač Joe Thornton na jaře usiloval o Stanley Cup, on si užívá svůj nový hokejový ráj. Evropu. Za tři roky v KHL nastřílel 59 gólů a tohle je přesně důvod, proč ho koupil Slovan. Má být smrtonosnou zbraní v sestavě složené z bojovníků a dříčů.

„Hrozně bych chtěl týmu pomoci do play off,“ říká kanadský indián. Nabídek měl víc, ale Bratislavu zvolil prý i kvůli nejlepším fanouškům v lize. Teď je ještě potřeba k němu ulovit ideálního středního útočníka. „Chybí nám ještě první centr,“ potvrzuje trenér Miloš Říha.

Potřebuje ještě někoho, kdo dovede ládovat zbraň, Cheechoo už by pak měl jen sbírat skalpy nepřátel. Tak zní ideální plán.

Útočník Jonathan Cheechoo celkem nastřílel v NHL 170 branek
Útočník Jonathan Cheechoo celkem nastřílel v NHL 170 branek

Česká legie. Slovanu pomůžou v KHL i Kubalík, Valský nebo Smoleňák
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud