Adam Sušovský
18. července 2016 • 14:51

Peking? Angažmá pro dobrodruhy, tým chce rekord Lva Praha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě nemají ani vlastní webové stránky, natož kompletní hráčský kádr. Za dva měsíce ale vletí po hlavě do nové sezony Kontinentální ligy. Co od nově vzniklého klubu v Pekingu čekat, nikdo netuší. Hokej v Číně je atrakce, ale taky velká neznámá. Ne každý chce za Velkou zdí hrát, přitom to klidně může být pecka. Rudá hvězda Kunlun hodlá vyprodat arénu pro osmnáct tisíc diváků a ukrást rekord, který v KHL dosud drží Lev Praha.



Pryč jsou doby, kdy vedení ruské KHL plánovalo, jak svou ligu rozšíří po celém evropském kontinentu. Praha, Berlín, Milán, Londýn, Stockholm… Ne, nic z toho. Po krátkém boomu si megalomanský projekt sedl na zadek, ligu trápí nedostatek financí.

Lev Praha po dvou letech zkrachoval, kvůli válce už v lize nepůsobí ani Doněck. Slovan Bratislava každé léto dusí finanční problémy, Medveščak Záhřeb ze stejného důvodu vážně zvažuje, že se napřesrok vrátí do rakouské EBEL.

A tak se Rusové otočili k západu zády a udali svůj hokej opačným směrem. Od nové sezony se bude KHL hrát za Velkou čínskou zdí, přímo v Pekingu. Nový klub Rudá hvězda Kunlun zatím nemá ani webové stránky. Představil jen logo s tradičním čínským drakem a červeno-žluto-bílé dresy, na kterých je vyobrazená slavná zeď.

Hokej v Číně:
Založení federace: 1963
Počet registrovaných hráčů: 1225
Počet registrovaných mužů: 200
Krytá kluziště: 48
Venkovní kluziště: 64
Umístění na žebříku IIHF: 38.

Zápasy bude Rudá hvězda hostit v moderní aréně pro 18 tisíc diváků, ta bude největší v celé lize a velmi vážně ohrozí Prahu. Pokud se Kunlunu podaří halu zaplnit, přijde Lev Praha o svůj dosud platný rekord KHL v návštěvě na jedno utkání: 17 073 diváků. Číňané už teď slibují, že o hokej zájem bude.

Zárodek kádru Rudé hvězdy – včetně Tomáše Marcinka a Martina Bakoše, kteří loni váleli v extralize – už taky polyká první tréninkové dávky. Družina pod vedením úspěšného kouče Vladimíra Jurzinova je na měsíčním soustředění ve Finsku, poté bude příprava pokračovat převážně v Rusku. Přímo do Pekingu se tak její hráči přesunou až se startem ligy. Zda bude tým už v první sezoně konkurenceschopný, to zatím nikdo netuší.

Jisté je, že ani v Číně za hokej peníze rozhazovat nebudou. V minulosti se spekulovalo o tom, že by se hlavní hvězdou kádru měl stát Ilja Kovalčuk, ten se ale nedávno spekulaci vysmál. Vedení čínského klubu pak přiznalo, že s rozpočtem mezi špičku soutěže rozhodně patřit nebude. A tak zatím sáhlo jen po průměrných Finech, Rusech a Slovácích.

„Staví tým narychlo a nemají to opravdu jednoduché. Dostali licenci na KHL v hodině dvanácté, takže kádr nemají úplně hotový. Na rozdíl od ruských klubů mohou mít na soupisce neomezené množství cizinců, takže to do kupy určitě dají. Propadák to nebude,“ říká hráčský agent Vladimír Vůjtek, který do Pekingu naposledy udal Marcinka.

Žádný z Čechů zatím na laso z Číny nezabral. „Byl zájem o tři Čechy, ti ale odmítli. Pro ty, kteří mají rodiny, je angažmá v Číně moc daleko. Je to zajímavé a láká je to, zatím je to ale netradiční destinace spíš pro dobrodruhy,“ usmívá se Vůjtek.

Naprosto výmluvný byl komentář Martina Bakoše. „Peking je obrovský, bude to šílené. Asi si s sebou přibalím i roušku proti smogu. Taky doufám, že klub najme evropského kuchaře, aby nám uvařil i naše jídla. Čínu mám sice rád, ale doufám, že se mi nestane, abych tam někde snědl psa. Na to fakt připravený nejsem,“ řekl Bakoš.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud