Zdeněk Janda
27. července 2008 • 04:00

Na trénink Jágrovi nerozsvítili

TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Z přítmí v nové arény se najednou začaly ozývat zářezy bruslí. A jen ten, kdo přišel přímo k ledu, uviděl, kdo je v akci. Byl to král Avangardu!



Jaromír Jágr se v sobotu pozdě večer poprvé sám sklouzl na ledě v Omsku a lehký trénink začal ještě v době, kdy byla zhasnutá světla.

Spoluhráči se ze soustředění v Chorvatsku vrátili až včera v noci, proto slavný útočník vyjel na led sám. Omsk Arena patřila jenom jemu. Tři dny nebruslil, proto už cítil, že se potřebuje sklouznout."

Jágrovi na rtech hraje jeho pověstný úsměv.
Jágrovi na rtech hraje jeho pověstný úsměv.

Vyměnil adresu

203595

Znovu se potvrdilo, jak je Jágr nenáročný. Vedení klubu mu ukázalo první byt, který pro něj mělo nachystaný, a český útočník na něj hned kývnul.

"Nešlo odmítnout," říká k tomu. Vyměnil adresu, už nebydlí na Leninově třídě jako před čtyřmi lety, uhnízdil se v prostorném bytu blízko nové haly, která je na druhé straně řeky Irtyš.

"Uvnitř je to opravdu nádherné, nově zařízené, celý komplex je navíc chráněný," říká k tomu agent Jaroslav Zídek. Včera odpoledne už mu pomáhal nové sídlo zabydlet.
Nové angažmá prostě bere velmi vážně. "V neděli to ale asi bude větší zabíračka, co?" usmál se. To tedy jo. Ruské tréninky bývají pověstné, navíc kouč Gersonskij je svými až někdy nesnesitelnými dávkami pověstný.

V pátek si Jágr jen lehce projížděl, občas rychle vystartoval, udělal náhlou brzdu. "Hlavně jsem si potřeboval osahat, jaký je led. Kdo hokej nehraje, myslí si, že je všude stejný. Ale ono to tak není," dal se do vyprávění.

A jaký je ten omský? "Dobrý, žádný problém." Nejdříve bruslil v pološeru, kameraman ruské televize byl tedy bezradný. Za pár minut už se světla rozžhavila.

"To jsem to hezky zařídil, co?" culil se agent Jaroslav Zídek. A když pak Jágr znovu stoupl na led, kameraman hltal každý jeho pohyb. „Rozjedeš se prosím proti němu? Aby byl pořádný záběr," říká mu reportérka.

„Mám? Vždyť ho zajedu!" opáčí Jágr a už se rozjíždí. Na poslední chvíli brzdí a sníh dopadá přímo do objektivu. „Jo, díky, to bylo super!" raduje se kameraman.

První část tréninku byl přeci jenom trochu nesvůj. Neměl totiž svoje hokejky. A kdo nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL dobře zná, ví, že v tomto ohledu je veliký fajnšmekr. A stačí, aby si hokejku připravil o milimetr kratší, a hned to pozná.

Natož když hraje s cizí… „Tak kdy už budu mít ty svoje?" vyzvídal. Kustod Avangardu je totiž pečlivě uschoval mimo arénu, aby byly v naprostém bezpečí.

Za pár minut prošedivělý pán přibíhá k ledu se vzácným nákladem. Hokejový fenomén už měl svoje vybavení. „Vidíš, oproti minulosti jsem si ji asi o deset centimetrů prodloužil," ukazuje svou hokejku. Pak opět vlítne na led a pálí na branku. A seshora se najednou ozývá mohutné povzbuzování: „Jaromir, Jaromir!"

Ve VIP prostorech Omsk Areny se zrovna konala svatba! Skrz sklo bylo vidět, jak se svatebčané vlní při nejrůznějších tanečcích a každou chvíli přiběhnou k oknu a obdivně na Jágra křiknou.

„Prý vás zvou nahoru, abyste se s nimi vyfotil," usmívá se tiskový mluvčí Avangardu. „Díky za pozvání, ale já musím trénovat. Tvrdě trénovat. Abych vydržel ty místní dávky!" chechtal se slavný útočník.

Dneska odpoledne už ho čeká první společný trénink. Před čtyřmi lety během výluky hned při premiéře tahal pneumatiky. Začne tentokrát znovu takhle zostra?

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud