Michal Koštuřík
22. září 2009 • 09:24

Pozor! Balaštík je zpět

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Návrat Dominika Haška do extraligy? Super atraktivní záležitost. Po šestém kole však maličko okoukaná. Elitní soutěž přichází s novým tahákem.



V sestavě PSG Zlín se v dnešním šlágru se Spartou poprvé objeví kanonýr Jaroslav Balaštík, jemuž před pěti týdny zlomil vítkovický bek Richard Stehlík ranou pěstí tři podočnicové oblouky.

Trojnásobný nejlepší střelec extraligy už je relativně fit. Jen oko podlité krví a ne zcela srostlé zlomeniny mu připomínají srpnový direkt Stehlíka v utkání Tipsport Cupu. Trvalé následky, kterých se lékaři obávali, mu už nehrozí.
Včera Balaštík naplno trénoval, kouč Venera jej vrátil do elitní řady vedle Lešky s Rachůnkem. Proti Spartě vyrukuje zlínský kapitán s celoobličejovým krytem.

Jak se cítí? O tom si pro deník Sport povídat nechtěl. „Nezlobte se, nebudu nic říkat,“ omluvil se cestou k autu.

Devětadvacetiletý střelec, který si v předchozích dnech přidával dávky s juniory, krátce promluvil pro klubové stránky. „Jsem připravený. Mám za sebou ostrý trénink a jsem rád, že opět nastupuju s Petrem Leškou a Ivanem Rachůnkem. V přípravě nám to klapalo. Doktorka mi dala svolení, že můžu hrát. Kryt mám spíš pro jistotu. Není na co čekat,“ nemohl se dočkat dnešního návratu na scénu. „Jardův návrat je pro nás velkým přínosem,“ uvedl asistent trenéra Rostislav Vlach.

Otázka dne zní: Půjdou po něm sparťané podobně razantně jako vítkovický obr Stehlík? Balaštík naznačil, že svůj styl nezmění. Dál bude dorážet na gólmana, prudce před ním brzdit, provokovat obránce. A nejspíš i střílet hromadu gólů.

„Nebylo by férové, kdyby po něm soupeři cíleně šli,“ domnívá se generální manažer klubu Miroslav Michalovský, jenž považoval Stehlíkův úder pěstí při přerušené hře za záludný.

On sám by si prý jako bývalý bek poradil jinak. „Kdyby mě něčím štval, snažil bych se mu to dát najevo při hře. Když se hráči poperou, dá se to pochopit, “ vracel se k události z 18. srpna. Zlín žádá po Stehlíkovi náhradu škody v řadu statisíců.

Venerův tým musel odstartovat do ligy bez svého kapitána a klíčového útočníka. „Hlavně v přesilovkách nám Balaštík chyběl. Nějaký gól by dal,“ nepochyboval Michalovský.

Bývalý reprezentant nakonec naskočí do hry v sedmém kole, v repríze jarního čtvrtfi nále play off a letního finále Tipsport Cupu. V obou soubojích byla úspěšnější Sparta. Čekal Balaštík s návratem na tento prestižní duel? „Až takhle jsme to neplánovali,“ tvrdil Michalovský. „Sparta je atraktivní soupeř. Snad to Jardovi vyjde,“ přál si.

Když během zápasu dojde k potyčce, kapitána přijedou ochránit jeho parťáci. V prvním šiku by měl stát centr Andrej Kollár. „Budu připravený Jardu chránit. To je jasná věc. Třeba jednu ránu dám a dvě dostanu. Ale budu se rvát dál jako pitbull. Bitka není jen o výšce,“ narážel na dvoumetrovou postavu svého krajana Richarda Stehlíka. Ten dorazí s Vítkovicemi na zimní stadion Luďka Čajky 6. října. Dnešní bitva se Spartou proti tomu asi bude selanka.

Očima Stehlíka

„O mimosoudním vyrovnání jsem se zatím doslechl jenom z médií, nic jiného a konkrétního se ke mně nedostalo. Takže k tomu nemůžu nic říct nebo na to nějakým způsobem reagovat. A že jsem neprojevil lítost a neomluvil se? Promiňte, ale k tomu opravdu nemám co říct.“ Richard StehlíkK obránce Vítkovic

KDO KAPITÁNA OCHRÁNÍ


ANDREJ KOLLÁR Výška, váha: 194 cm, 103 kg Slovenský centr nenechá svého kapitána ve štychu. „Když se v mistráku něco semele, půjdu do toho,“ hrozí soupeřům horkokrevný útočník.

JAN ŠVRČEK Výška, váha: 187 cm, 87 kg V létě jej klub angažoval ze Znojma také pro to, aby pomohl s ochranou hvězd Balaštíka či Lešky. Zatím neměl větší práci.

TOMÁŠ LINHART Výška, váha: 189 cm, 100 kg Fyzické parametry jej předurčují k tvrdé hře. I on by měl být jedním z těch, kteří při útoku na Balaštíka přispěchají spoluhráči na pomoc.


***

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud