Zdeněk Janda
22. července 2010 • 05:00

Omsk začal přípravu, Jágra nikdo nevítal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Nejdřív vedro k padnutí. Pak pravé alpské krupobití a bouřka, při níž se až strašidelně setmělo. Rozličné počasí přivítalo Jaromíra Jágra v německém Füssenu, kam včera dorazil na start tréninkového kempu ruského Omsku. Tedy spíš galejí... A deník Sport je u toho. Nebyli ale u toho další hráči Avangardu!



Když do vyhledávaného lázeňského letoviska dorazil v minulé sezoně, u stolku před hotelem Sommer už na něj s doutníkem v ruce netrpělivě čekal Anatolij Bardin, šéf Omsku.

Oba se vřele objali. Pak vzal charismatický boss telefon a komusi zamumlal: „Jágr je tady. Tak můžeme začít.“

Včera nikde nikdo. Když tedy Jágr krátce po půl páté odpoledne vystoupil ze své černé „audiny“ s neodmyslitelným číslem 68 na poznávací značce, vyndal si věci z kufru a sám se šel ubytovat do luxusního hotelu hned vedle jezera.

Za chvíli vyšel ven a i se svým kamarádem „Šánou“, který ho z Česka přivezl, vyjeli ke stadionu. „Třeba jsou ostatní hráči tam,“ zamyslí si nejvýznamnější persona KHL.



Ne. Ani v promrzlé hale nikdo nebyl. „Ostatní jsou v Praze,“ oznámil Jágrovi jeden z místních chlapíků, který se o Avangard ve Füssenu má start. Český útočník vyvalil oči: „Cože? V Praze?“

„Jo. Letiště v Mnichově nepřijímalo. Takže museli letět tam. A odsud sem přijedou autobusem.“ To byl důvod, proč Jágra nikdo nevítal... „Hm, autem jsme to jeli pět hodin. Autobusem jim to tedy bude trvat nějakých sedm,“ zareagoval Jágr. „Dorazí až někdy v noci.“

Jaromír Jágr se připravuje v kabině týmu.Foto Barbora Reichová - SPORT


Proč letiště nepřijímalo? Kvůli počasí? To se od nikoho nedozvěděl. Z brašny v kabině si pak začal vyndávat věci, několik minut se svým kamarádem vyměňovali plexisklo na helmě. „Hele, jestli to s tebou půjde takovým tempem, tak do konce soustředění nebudu moct jít na led, protože to nebudu mít hotový,“ v žertu se obořil na „Šánu.“

„Kdybys věděl, jak se řekne rusky šroubovák, mohli bychom si ho půjčit a šlo by to líp,“ opáčil jeho dlouholetý známý. „Operace“ se nakonec zdárně podařila.



Mezitím se venku spustil obrovský liják, kroupy bušily do střech automobilů. Asi za půl hodinky chvíli dorazil k hotelu Sommer i bílý sportovní volkswagen, v němž seděl Roman Červenka. Nový Jágrův dvorní centr a největší posila Omsku před nadcházející sezonou.

„Hm, opravdu nádherný počasíčko,“ pousmál se, když stáhnul okýnko. Jinak raději do toho slejváku nevylézal.

„Nevíš prosím, kde je hala?“ zeptal se redaktora Sportu. Společně jsme se tedy vydali zpátky do arény, v níž sídlí místní hokejový klub.

„Jo, prostředí je tady jinak pěkný. Na turistiku jako dělaný. Akorát že my jsme tady kvůli něčemu jinýmu, co?“ pousmál se a připomněl obávaný tréninkový dril, který Omsk v Německu čeká.

2
Tolik týdnů bude trvat soustředění Omsku v německém Füssenu. Hráče čekají dvoufázové tréninky na ledě, do toho i posilovna nebo výběhy do kopců

Vpodvečer se šli Jágr s Červenkou navečeřet. A zavolali k tomu i třetího českého hráče do party, zkušeného obránce Martina Škoulu, který vyslyšel vábení Omsku poté, co deset let válel v NHL a s Coloradem získal i Stanley Cup.

Hokejisté Omsku stráví v Německu dva týdny, na konci soustředění odehrají dva přípravné zápasy. Jágr si 30. července na den odskočí do Litvínova, zúčastní se totiž velkolepé rozlučkové exhibice, kterou pořádají Robert Reichel a Jiří Šlégr, dva jeho kamarádi ze zlaté naganské generace. Na ní se Jágr potká i s gólmanem Dominikem Haškem.

A potom zpátky do Füssenu. Odedneška se pod vedením přísného finského kouče Raimo Summanena rozjíždějí tréninkové galeje. A pod Alpami poteče i Jágrův pot.

Česká trojka v Omsku
Jaromír Jágr – hlavní hvězda celé KHL, jasný lídr Avangardu

Roman Červenka
– největší letní posila, dvorní centr pro Jágra

Martin Škoula – protřelý obránce z NHL, měl by být pilířem defenzivy

Tady se ubytovali hokejisté Omsku
Tady se ubytovali hokejisté Omsku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud