22. července 2010 • 16:30

Říha: Hašek bude lídrem i v kabině

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

I lídrem v kabině hokejistů Spartaku Moskva by se měl stát podle trenéra Miloše Říhy gólman Dominik Hašek. Pětačtyřicetiletá chytající legenda, která je hlavní posilou Říhova týmu, se začala připravovat s novým zaměstnavatelem ve středu večer v Havlíčkově Brodu.



"Já si myslím, že on bude taková prodloužená ruka. Já bych chtěl, aby zopakoval to, co dělal v Pardubicích, protože tam to dělal velmi dobře. Co já mám zprávy, tam ani trenér pomalu nemusel chodit do kabiny. Tak bych si to představoval taky," řekl Říha k vlivu olympijského vítěze z Nagana a dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru na mužstvo.

Hašek si k tomu musí také zopakovat ruštinu. Říha mluví k týmu v šatně rusky, česky se bude bavit s Haškem nebo hráči početné slovenské kolonie ve Spartaku jen při individuálních pohovorech.

"Dominik už v Rusku na tiskovce všemu rozuměl, potom s některými novináři i mluvil. Já si myslím, že on do toho pronikne strašně brzy," podotkl Říha s tím, že Hašek klidně může použít i angličtinu.



"Anglicky mluví víc než půlka mužstva."Sám Říha si nic nedělá z toho, že bude trénovat gólmana, který v NHL získal šestkrát Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře a dvakrát i Hart Trophy a Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče.

"Je to určitě něco jiného, ale už jsem ale pracoval třeba s Kovalčukem. Ze začátku, když byla ta představovací tiskovka, která byla neuvěřitelná, tak jsem z toho byl i já trošku vyvedený z míry. Teď už to beru jako profesionální a pracovní věc a nijak si z toho hlavu nedělám," prohlásil Říha na adresu hvězdy, pro niž nezačal středeční první den přípravy se Spartakem šťastně.
Podle Lidových novin někdo Haškovi cestou na benzínové pumpě z auta odcizil asi 20 tisíc korun.

Dominik Hašek (vlevo) a jeho kouč ve Spartaku Moskva Miloš ŘíhaFoto Pavel Mazáč (Sport)


Vedle tréninku sehraje Spartak v Havlíčkově Brodu i tři přípravné zápasy - proti Zlínu, Liberci a proti prvoligovému Havlíčkovu Brodu. Zájem o klání se Spartakem byl podle Říhy velký, především ze Slovenska.

"Na druhou stranu tady budou příští týden trénovat i Pardubice, ale hrát nechtějí. Je to asi kvůli mně. Asi aby se nepsalo, že jsme je porazili. Ale myslím, že bychom je neporazili, ale to nevadí," usmíval se Říha.

Jeho tým by měl v sezoně dvakrát zavítat na Slovensko, do Popradu k utkáním s klubem HC Lev. Ale ten ještě nemá povolení od Slovenského svazu ledního hokeje, aby zápasy v Popradu hrál.



Říha je k projektu skeptický. "Co oni dají do kupy? Třeba Zbyněk Irgl, u něj se píše, že už tam je, a on o tom ani neuvažuje. To bylo, i když mysleli, že budou hrát v Hradci. Měli osm hráčů, a ti o tom nevěděli," prohlásil Říha.

I v případě, že stavitelům Lva všechno klepne, budou to mít podle Říhy těžké. "Jestli to poskládají, nevím, jak budou konkurenceschopní. Ruské týmy budou hodně nepříjemné. Budou to mít hodně těžké," vyjádřil se Říha.

"Já to nechci moc komentovat, sledoval jsem to víc z dálky. Ale podle mě je to nemožné. Nevědí, co je čeká. Jen přelety, hotely, jídlo, o hráčích ani nemluvím. Dneska nemají ani chlapa," prohlásil.

Kouč Spartaku Moskva Miloš Říha (vlevo) se svojí největší letní posilou - Dominikem HaškemFoto Michal Beránek (Sport)


"Nevím, jak to zvládnou. Měsíc do ligy. Jak zvládnou organizaci a všechno. Bojím se toho, že po dvou měsících by z toho mohla být ostuda. My nejsme žádný bohatý klub, taky řešíme v polovině sezony určité věci, abychom to vůbec zvládli," dodal český kouč.

Říha chápe, že Český svaz ledního hokeje účast HC Lev v KHL na české půdě v červnu zamítl. "Není to vina hokejového svazu, že v Česku KHL nebude. Jsou nějaká pravidla a ta by se měla dodržovat, ale mohlo se to nějakým způsobem řešit. Mohla to mít jiná mužstva. Karlovy Vary, Pardubice nebo Slavia. Kluby na mnohem vyšší úrovni. Ale dělat nějak z kolena a nemít mužstvo? Nevidím to jako šťastné řešení," myslí si Říha.

Ale v KHL prý Česko jednoznačně chtějí. "Když neuspějí, tak jdou na Slovensko. Chtějí se přiblížit NHL, mají Kazachstán, Bělorusko, postsovětské země. Kdyby se jim podařilo Česko, byl by to takový historický soupeř, věčný rival. Jméno KHL by stouplo," doplnil Říha.

Dominik Hašek (vlevo) a jeho kouč ve Spartaku Moskva Miloš Říha
Dominik Hašek (vlevo) a jeho kouč ve Spartaku Moskva Miloš Říha

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud