4. října 2016 • 22:10

Vítkovice v Lize mistrů válí, Nitru deklasovaly 7:0. Sparta remizovala

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vítkovic udělali v úvodním utkání 1. kola play off Ligy mistrů rázný krok k postup do osmifinále, když doma rozdrtili Nitru 7:0. Dobrou pozici do odvety si doma vybudoval i úřadující český šampion Liberec, který vyhrál nad Färjestadem 4:1.



Vítkovice mají postup téměř v kapse

Zápas proti slovenskému mistrovi byl jednoznačnou záležitostí Ostravanů, jejichž hladké vítězství dvěma góly a asistencí podpořil Ondřej Roman . Tři body za branku a dvě přihrávky si proti krajanům připsali i slovenští legionáři Karol Sloboda a Michael Vandas.

Nitrany do Ostravy doprovodilo na sedm stovek fanoušků, ale u hlasové převahy v hledišti to skončilo. Na ledě byli jasnými pány domácí, kteří byli už od šesté minuty po brejku dva na jednoho v oslabení klidnější díky vedoucí trefě Tomiho.

Hosté se i zásluhou pozorného gólmana Valenta drželi na dostřel do poloviny zápasu, ale pak je semlela vítkovická ofenzíva. Po několika neproměněných šancích se protlačil před bránu Vandas a zvedl puk pod břevno.

Od druhého gólu se utkání změnilo v exhibici Ostravanů. Nitru mohl ještě do utkání vrátit český útočník Bajtek, ale Dolejš ho nadvakrát vychytal, a vzápětí přidal třetí branku Hudeček, kterého si Vítkovice stáhly den před utkáním z farmy v Porubě.

Domácí pak ještě Nitru třikrát vytrestali z přesilových her. Nejprve puk z brankoviště doklepl Roman, dělovkou od modré čáry zavěsil Sloboda a po křížné kombinaci znovu skóroval Roman. Tři branky během devíti minut vyhnaly z klece Valenta, ale i jeho náhradníka Foltána ještě připravil o čisté konto Olesz .

Domácí tak mají před odvetou v Nitře luxusní sedmigólový náskok a skoro jistý postup do osmifinále.

HC Vítkovice Ridera - HK Nitra 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Tomi (Sloboda), 32. Vandas (Baranka, Kolouch), 38. Hudeček (Tomi, Kovář), 41. O. Roman (Olesz, Vandas), 48. Sloboda (O. Roman), 50. O. Roman (Vandas, Sloboda), 55. Olesz. Rozhodčí: Smetana (Rak.), Šír - Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4125.

Vítkovice: Dolejš - Sloboda, Klok, Baranka, Sedlák, Výtisk , Urbanec, D. Krenželok, Kovář - Olesz, O. Roman, Szturc - Kafka, Balán, Illéš - Vandas, Kolouch, E. Němec - Tomi, Hudeček. Trenéři: Petr a Trnka.
Nitra: Valent (50. Foltán) - Ordzovenský, M. Versteeg, B. Mezei, Rais, Pupák, P. König, Kuzma - M. Slovák, Laliberté, Blackwater - H. Ručkay, Krištof, Bajtek - Paukovček, J. Štefanka, Macík - S. Chalupa, Piačka, Ondrušek - D. König. Trenéři: Kmeč a Milo.


Sparta s Kärpätem remizovala

Kärpätu se ve finské lize zatím příliš nedaří a je až dvanáctý, v O2 areně se ale Seveřané prezentovali jako kompaktní tým. Sparta se přes obranu soupeře dostávala jen těžko do šancí a otevřít skóre domácí nedokázali ani při 57 vteřin trvající přesilové hře pět na tři.

Slibnou šanci si v první třetině vypracoval jen v klasické početní výhodě Ružička, jinak však měl mnohem více práce než brankář Oulu Aittokallio jeho protějšek Pöpperle. Gólman Pražanů také jako první inkasoval, když jej po Nedomelově zaváhání překonal v polovině zápasu osamocený Humaloja.

Vyrovnat mohli Hrbas a Hlinka, více ze hry však měli hosté. Ve 45. minutě mohl Kärpät přiblížit výhře Saarinen, Pöpperle byl ale připraven. A vzápětí se jeho spoluhráčům podařilo vyrovnat. Střelu Mikuše tečoval do branky jeden z Finů.

Ve 49. minutě se domácím podařilo skórovat podruhé, rozhodčí však gól po konzultaci s kolegou u videa neuznali pro kontakt Pecha s Aittokalliem. Utkání tak skončilo nerozhodně.

Sparta Praha - Kärpät Oulu 1:1 (0:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 47. J. Mikuš (Ihnacak) - 30. Humaloja. Rozhodčí: Persson (Švéd.), Úlehla - Hynek, Špůr (všichni ČR). Vyloučení: 3:5, navíc Hakanpää (Oulu) 10 min. Bez využití. Diváci: 2288.

Sparta: Pöpperle - Nedomlel, Kalina, Piskáček, Gernát, J. Mikuš, Hrbas, Barinka, Eminger - Ihnacak, P. Vrána, Ružička - Forman, J. Hlinka, Černoch - Kumstát, Pech, Safin - Cingel, Kudrna, M. Procházka. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Oulu: Aittokallio - Heshka, Kukkonen, Hakanpää, Niemelä, Mäkelä, Mikkola - Pyörälä, Ruohomaa, Saarinen (50. Koblížek) - Lehtonen, Kalapudas, Kähkönen - Leskinen, Humaloja, Sailio - Kestilä, Metsävainio, Anttila. Trenéři: Suikkanen, Manner a Sihvonen.

Sparťané po remíze s Kärpätem Oulu: Je to pro nás čest hrát Ligu mistrů
Video se připravuje ...

Liberec čtyřmi góly vyzrál nad Färjestadem

Začátek utkání byl opatrný z obou stran, přesto to byli domácí, kteří byli častěji u kotouče. Také první větší šanci měli Liberečtí, Ordoše ale zastavil skvělým zákrokem hostující brankář Stéen. Možnost první přesilové hry se naskytla hostům, Willa v brance domácích ale vůbec neohrozili.

Poté se ocitl v gólové šanci liberecký Svačina, Stéen si připsal další těžký zákrok. V polovině první třetiny už se domácí mohli radovat. Bartovič se dostal za záda hostující obrany a tvrdou střelou pod břevno otevřel skóre zápasu. Hráči Färjestadu se v první třetině dostávali před Willa spíše sporadicky.

V úvodu druhého dějství byli aktivnější Severočeši a vytěžili z toho druhý gól. Stránský využil chybné rozehrávky hostů, posunul puk na Jelínka a ten blafákem nedal hostujícímu brankáři šanci. A za dalších 53 vteřin se Liberec radoval potřetí, když zásluhou Lakatoše zužitkoval přesilovou hru.

Ve 26. minutě pak dostal Jelínek kotouč do branky baseballovým způsobem počtvrté, rozhodčí však po poradě s kolegou u videa branku pro hru vysokou holí neuznal. Färjestad snížil v polovině utkání, když Willovi propadla mezi betony rána Linuse Perssona. Odpovědět mohl Vitásek, jeho nahození však skončilo pouze na tyči hostující branky.

Čtvrtou branku Liberce měl na hokejce na začátku třetí třetiny Lakatoš, který se ocitl úplně sám mezi kruhy, Stéen se ale vyznamenal. Ve 48. minutě se už ale domácí dočkali. Rychlík Bartovič se dokonce ve vlastním oslabení dostal do úniku a krásnou střelou do horního růžku vrátil Liberci tříbrankové vedení.

Hosté mohli korigovat stav v další přesilovce, proti Stapletonovi ale parádně zasáhl Will. Šanci zvýšit měl ještě v závěru Ordoš, jeho střela ale orazítkovala pouze tyč.

Bílí Tygři Liberec - Färjestad BK 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Bartovič, 23. P. Jelínek (J. Stránský), 24. Lakatoš (Svačina), 48. Bartovič - 29. L. Persson (J. Persson, Svensson). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Hejduk - Lhotský, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3845.

Liberec: Will - Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Mojžíš, Pyrochta, Havlín - Lakatoš, P. Jelínek, Krenželok - Svačina, Mikyska, Radivojevič - Bartovič, Bližňák, D. Špaček - J. Stránský, Vantuch, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
Färjestad: Stéen - Wikstrand, Nygren, Holös, Tollefsen, Enok, Grundel - Gulaš, Asplund, Aslund - Jämtin, Stapleton, M. Nilsson - J. Persson, L. Persson, Svensson - Johansson, Ryno, Nygard. Trenér: L. Carlsson, A. Karlsson a Pennerborn.


Plzeň v LM padla, nestačila na Lugano

Plzeň, která v novém ročníku extraligy vyhrála jen dva z osmi zápasů, držela po úvodní třetině bezbrankový stav. Ve 13. minutě mohl otevřít skóre Furrer, ale Machovský se štěstím odolal. Před první pauzou měl šanci z dorážky Svoboda, ale lotyšského gólmana Merzlikinse nepřekonal.

Do vedení šli domácí ve 23. minutě, kdy Brunner uvolnil před brankovištěm Hofmana a Machovský poprvé inkasoval. Lugano se ubránilo při Reuilleově vyloučení a krátké poté znovu udeřilo díky švédské spolupráci. Po Martenssonově přihrávce u levé tyče doklepl puk do odkryté branky Klasen.

Blízko třetí trefy byli Gardner se Sannitzem. Stav se neměnil při trestu Fazziniho a Plzeň odolala při trestu Lva, který pak ve 36. minutě z mezikruží střelou na Merzlikinsovu vyrážečku snížil. V úvodu třetí třetiny nepřinesl vyrovnání výpad Lva se Svobodou ani Indrákova šance.

Při Kodýtkově trestu nejdříve v oslabení neuspěl po Kratěnově přihrávce Lev a vzápětí se prosadil zblízka Fazzini. Za 87 sekund zasadil Plzni ještě další ránu střelou z levého kruhu Gardner. Stav už nezměnily další dvě šance Fazziniho ani možnost plzeňského Koreise.

HC Lugano - HC Škoda Plzeň 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Hofmann (Brunner, Hirschi), 26. Klasen (Martensson, Zackrisson), 48. Fazzini (Bürgler, Hofmann), 50. Gardner (Bertaggia) - 36. Lev (Indrák, T. Slovák). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.) Wiegand - Bürgi, Kovacs (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4763.

Lugano: Merzlikins - Wilson, Sartori, Furrer, Ulmer, Hirschi, Fontana - Klasen, Martensson, Zackrisson - Brunner, Hofmann, Bürgler - Sannitz, Walker, Gardner - Bertaggia, Morini, Reuille - Fazzini. Trenéři: Shedden a Curcio.
Plzeň: Machovský - Pulpán, Čerešňák, Kvasnička, Moravčík, Špaček, Slovák - T. Svoboda, Lev, Kratěna - D. Kubalík, Kodýtek, Indrák - Johnson, Koreis, Yellow Horn - Schleiss, Suchý, Švarc. Trenéři: Michal Straka a Čihák.


Zleva Rostislav Olesz a Michael Vandas z Vítkovic a Peter König z Nitry
Zleva Rostislav Olesz a Michael Vandas z Vítkovic a Peter König z Nitry

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud