7. února 2017 • 04:45

Sparta ve finále LM: Hra o miliony, boj proti dvojčeti švédské legendy

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté Sparty se radují z postupu do finále Ligy mistrůHokejisté Sparty se radují z postupu do finále Ligy mistrůFOTO: Dominik Bakeš (Sport)

    Už není prostor na zaváhání. Hokejisté Sparty se dnes od 19:05 (ONLINE na iSport.cz) představí na ledě Frölundy, se kterou se utkají o triumf v Lize mistrů. Český finalista prestižní evropské soutěže bude na ledě posledního švédského mistra bojovat o prestiž i peníze. Obrana si ale bude muset dát pozor na dvojče slavného brankáře Henrika Lundqvista i další borce se zkušenostmi z NHL.

  • Boj o prestiž a peníze

    Hokejisté Sparty oslavují gól do sítě VäxjöFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Účast ve finále je otázkou prestiže nejen pro Spartu, ale také pro celý český hokej. Pražský klub je prvním českým finalistou v některé z prestižních evropských soutěží poprvé od roku 2008, kdy právě Sparta skončila druhá na Super Six v Petrohradu. Pokud by navíc sparťané uspěli, opět by to posílilo pozici Česka v žebříčku zemí, podle kterého se budou rozdělovat místa v dalších ročnících Champions Hockey League. Svěřenci Jiřího Kalouse navíc hrají i o příjemnou finanční prémii, která by v případě vítězství měla činit kolem dvou milionů korun.

  • Fanoušci ze Švédska

    Sparta už odletěla do Švédska, fanouškům dala pivo i slivoviciFoto koláž iSport.cz

    Hokejisty Sparty bude kromě klubových partnerů podporovat také více než 200 fanoušků, kteří se vydali do Švédska autobusy. Klub jim finančně přispěl 120 tisíci korunami a k pamětním tričkům jim navíc na cestu dal 26 kartonů piva a 18 litrů slivovice. „Jedná se o rekordní zahraniční výjezd v historii klubu,“ řekl majitel klubu Petr Bříza. Jeho tým budou navíc podporovat skalní fanoušci Rögle, kteří se chystají podpořit svého bývalého hráče Andrého Deveauxe a hlavně budou chtít český tým podpořit v boji proti neoblíbené Frölundě.

  • Náhradní hala

    Sparta zkoušela vybojovat pořadatelství finále, ale s Frölundou se nedohodlaFoto Koláž iSport.cz

    Finále Champions Hockey League se neodehraje v hlavní göteborské hale Scandinavium, ve které budou probíhat přípravy na Švédské hokejové hry. Frölunda přesunula utkání do menší haly Frölundaborg, kterou využívá její mládež a také první mužstvo v případě, že se ve Scandinaviu konají jiné akce. Aréna má kapacitu 7 527 diváků, z toho pět tisíc míst je k sezení. Menší z hal v Göteborgu by měla být vyprodaná, což potvrzuje i prohlášení švédského klubu, který apeluje na diváky, aby dorazili městskou hromadou dopravou a kvůli stavebnímu omezení v okolí haly nejezdili autem.

  • Švédská síla

    Spartu čeká tvrdý oříšek, Frölunda patří mezi nejsilnější celky EvropyFoto Reuters

    Frölunda bude tvrdým oříškem. Švédský tým patří k nejsilnějším v Evropě a proti Spartě si zahraje třetí finále v řadě. V předešlém ročníku Frölunda dokonce zvítězila a navíc na jaře získala po jedenácti letech mistrovský titul. Tým trenéra Rogera Rönnberga se prezentuje přímočarým hokejem nahoru a dolů. Jednou z největších hvězd je útočník Joel Lundqvist. Dvojče slavného brankáře New York Rangers je dvojnásobným mistrem světa, držitelem tří ligových titulů a na kontě má tři sezony v dresu Dallasu. Mistrem světa je i Simon Hjalmarsson, více než 500 startů má v NHL také finský útočník Sean Bergenheim a v zámoří si zahrál i obránce Matt Donovan, jenž byl součástí amerického týmu na mistrovství světa v roce 2004 v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud