Jiří Punčochář
1. listopadu 2017 • 04:40

Talent Komety při debutu: V LM zářil, ale nachytal ho veterán z NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Lukáš Dostál (17) patří k nejlepším gólmanům své věkové kategorie, je považován za budoucí hvězdu českého hokeje. V srpnu si zkusil, jaké to je chytat proti Kanadě ve finále juniorského Hlinkova memoriálu, nyní má za sebou první těžkou seniorskou zkoušku. Kometě pomohl vyhrát první osmifinále Ligy mistrů proti Zugu (4:3) několika znamenitými zákroky a celkově jistým výkonem. S tím, že se mu dostalo taky jednoho cenného školení.



Švédský útočník Viktor Stalberg odehrál 488 zápasů v NHL, je vítězem Stanley Cupu. Se svými zkušenostmi je dosud nejlepším hráčem, proti kterému 17letý Lukáš Dostál nastoupil. Ve 29. minutě prvního osmifinále Ligy mistrů Komety s Zugem dal svoji pohotovost mladému gólmanovi Komety náležitě pocítit.

O puk se bojovalo vedle brněnské branky, odkud Stalberg dorážel tak dlouho, až kotouč kolem levé tyčky procedil do sítě. Kometa v tu chvíli hrála s Zugem 1:1.

„První gól jde trochu za mnou,“ nevymlouval se Dostál při hodnocení svého výkonu.

Pak se o situaci rozhovořil podrobněji: „Stalberg má sice odehraných skoro pět set zápasů v NHL, ale spíš to bylo tím, že do puku začal bouchat, jestli mi to tam nepropadne, a ono to propadlo. To od něho nebylo tak cílené, jak to mohlo vypadat. Když já udělám zákrok, tak tam (u tyčky) trochu místa vždycky je. To se stane, že tudy puk propadne, když do něho tak buší,“ podotkl.

V brance Komety dostal prostor během prvního utkání play off Ligy mistrů mladý gólman Lukáš Dostál
V brance Komety dostal prostor během prvního utkání play off Ligy mistrů mladý gólman Lukáš Dostál

Vystoupení pro něho bylo už druhým v Lize mistrů. V posledním zápase základní skupiny naskočil do hry ve 31. minutě v Malmö a inkasoval dvakrát.

V Brně už chytal od začátku, vynikající zákroky předvedl hlavně v první třetině. Poté, co ho překonal Stalberg, lovil puk ze sítě už jen z rychlých akcí zblízka po vyšachování celé obrany. Tam už si nemá co vyčítat.

Zápas podle jeho pozorování snesl srovnání se špičkovými juniorskými duely, jichž se zúčastnil. „Rychlostně, když jsme hráli finále Hlinkova memoriálu proti Kanadě, se to srovnat určitě dalo,“ bilancoval. Znatelný rozdíl byl naopak v tom, že v Lize mistrů nastoupil i za daleko ostřílenějšími borci než obvykle. Přestože Kometa sestavu spíš namixovala, aby si řada vytížených hráčů odpočinula, pořád zůstali v zadních řadách beci jako Malec, Bartejs nebo Štencel, kteří extraligu hrávají pravidelně.

K jejich dirigování se Dostál moc nedostal. Ne snad z ostychu, ale proto, že více než tři tisíce diváků vytvořilo utkání hlučnou kulisu. „Pokud hrajete před takovými úžasnými fanoušky, tak toho moc slyšet nejde. Když naše beky napadali a hrálo se blízko brány, tak to slyšet můžou, ale celkově moc ne, po většinu zápasu,“ zjistil Dostál.

Promíchání sestavy se podle něho projevilo i na náladě v šatně. „Komunikovali jsme my mladí mezi sebou, ale pro nás všechny a pro mě taky je to obrovská zkušenost hrát s hráči jako jsou Dočekal nebo Vojtěch Němec. Vážím si toho, že jsem u toho mohl být,“ netajil se Dostál. „Osobně jsem se radil s trenérem gólmanů, ale ostatním mladým klukům ti zkušení určitě pomáhali. Zkušenosti jsou na jejich straně. I díky tomu jsme získali tuhle výhru,“ věděl brankář.

O tom, jestli se stal jedničkou Komety pro mezinárodní soutěž, během níž extraligová stálice Marek Čiliak odpočívá, nechtěl Dostál spekulovat. „To záleží na trenérech,“ nahodil univerzální masku. Stejně tak v otázce, kdy se objeví v brance Komety v extralize. „Nevím, nemám takové informace. Ale vážil bych si toho moc.“

Góly

Domácí: 02:36. Süss, 36:14. Mallet, 48:36. Haščák, 56:48. Haščák

Hosté: 28:20. Stalberg, 38:08. Suri, 59:20. McIntyre

Sestavy

Domácí: Dostál (Vejmelka) – Malec (C), Furch, Bartejs, Vágner, Štencel, Kowalczyk – Dočekal, Nahodil, Haščák – Mallet, H. Zohorna, R. Zohorna – Plášek, Němec, Gajarský – Havránek, Süss, Horký.

Hosté: Stephan (Aeschlimann) – Geisser, Schlumpf, Thiry, Helbling, Morant, Fohrler, Oejdemark – Stalberg, Roe, Martschini – Suri, McIntyre, Lammer – Senteler, Holden, Haberstich – Norman Rondahl, Kast, Schnyder (C).

Rozhodčí

Kristan, Anssi – Brejcha, Frodl

Stadion

DRFG Arena, Brno

Návštěva

3345 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud