27. dubna 2012 • 13:07

Obhájce Stanley Cupu vyřadila brankářská trojka Washingtonu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladík Neuvirth a k němu zkušený Vokoun? Kvalitní gólmanská instance, která mísi kvalitu, zkušenost a dravé mládí. Tak to vypadalo před sezonou. Oba čeští muži s maskou se ale zranili a na obhájce Stanley Cupu z Bostonu musel nastoupit nováček Braden Holtby. Muž, který v sezoně odchytal jen sedm utkání. Výsledek? Postup!



Není to tak dávno, co se dvaadvacetiletý Holtby svěřil, že moc rozhovorů zatím v kariéře nedělal. S podobnými výkony jaké začala vycházející hvězda podávat v play off se ale situace brzy změní. Ve své první sérii totiž bezchybným výkonem vyřadil rovnou loňské vítěze z Bostonu.

"Musím na sobě ale pořád pracovat, to je jedna z věcí, kterou jsem se naučil když jsem se sem dostal," vypráví nečekaná jednička.

Holtby je velmi soutěživý a osobitý, trochu jako jeho současný gólmanský trenér a bývalá hvězda Capitals Olaf Kölzig.

V sedmém zápase strčil Holtby v brankovišti do domácího útočníka Riche Peverleyho, ten se naštvaně otočil a po brankáři se ohnal baseballovým švihem, který se zastavil těsně před betony. Co na to muž v masce? Zíral, jakoby se nic nedělo.

Mládí předčilo zkušenost. Braden Holtby jde dál, Tim Thomas je venku.Foto Sport

"Víte, on je to dost neobyčejný kluk," vyprávěl o svém svěřenci pro server nhl.com trenér Capitals Dale Hunter. "Je to bojovník, nic ho nevyvede z rovnováhy a všechno se snaží dělat naplno. Za to je teď taky odměněn."

Proč vlastně tolik chvály na mladíkovu adresu? To proto, že v přímém souboji předčil brankáře, jenž v loňské sezoně získal trofej pro nejlepšího gólmana ligy a také nejlepšího hráče play off. Tim Thomas v bráně Bostonu byl vynikající, ale Holtby byl ještě lepší.

Sice v sérii inkasoval o jeden gól více než jeho zkušený protivník, měl ale vyšší úspěšnost zákroků. A co je hlavní, v rozhodující zápase pustil o jeden gól méně.

"Nevím, jestli se to dá takhle jednoduše zhodnotit," řekl po zápase pokorně Holtby. "Ale vyřadili jsme loňské vítěze, jsem na náš tým hrdý. Boston byl tvrdý soupeř, celou dobu dokazovali, proč loni vyhráli. Naše mužstvo opravdu ukázalo charakter."

Pro brankáře, který v základní části odchytal jen sedm utkání to byla první vítězná série v play off na jakékoliv úrovni. A s těmito výkony by nemusela být letos poslední.
Ovečkin se raduje se svým gólmanem.Foto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud