11. června 2013 • 17:34

VIDEO: Hymnu přeřvou diváci! Rituál si v Chicagu užije i Jágr

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být zticha, nebo zpívat hymnu společně se zpěvákem? V Chicagu znají jiný způsob, jak si užít slavnostní chvíle před začátkem zápasu. Také hokejisté Bostonu v noci na čtvrtek uslyší před začátkem finále Stanley Cupu z tribun mohutný řev a potlesk, přes který není melodie téměř vůbec slyšet. Jde o tradici, která začala v osmdesátých letech a fanoušci Chicaga se jí stále drží.



Poprvé se k neobvyklému rituálu uchýlili diváci letošního finalisty NHL 9. května 1985. Ve třetím finále Západní konference tenkrát domácí stáli proti velmi silnému Edmontonu v sestavě s legendárním Waynem Gretzkym.

Úvodní dva zápasy prohráli na ledě soupeře, který měl sestavu prošpikovanou hvězdami, 2:11 a 3:7. „Jenže my nechtěli ještě házet ručník do ringu,“ zavzpomínal Wayne Messmer, který tehdy na chicagském stadionu hymnu zpíval. „Prostě jsme se zbláznili a chtěli udělat všechno možné – jen aby sezona pro náš klub ještě neskončila,“ řekl Messmer pro New York Times.

VIDEO | Tak ohlušující atmosféru má hymna před zápasy Chicaga

A skutečně projev odhodlání to zabral. Blackhawkes vyhráli oba domácí zápasy, ačkoliv sérii nakonec ztratili po dalších dvou porážkách v Edmontonu. „Bylo to tak emocionálně strhující, že v tom lidé chtěli pokračovat,“ řekl Messmer. Záznamy hymny s hromadným diváckým doprovodem pak dokonce pouštěli velitelé na povzbuzení americkým vojákům během první irácké války v roce 1991.

„Mám z toho pokaždé husí kůži. Neznám lepší způsob, jak začít zápas,“ pochvaluje si udržovaný zvyk útočník Chicaga Bryan Bickell. Na vlastní kůži okusí sílu rituálu už v noci na čtvrtek SEČ také Jaromír Jágr s Chicagem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud