František Suchan
16. října 2013 • 20:06

Z chlapečka vyrostl jeskynní muž. Teď se vlasáč Burns stará o Hertla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepřehlédnutelný. Jakým jiným slovem lépe vystihnout Brenta Burnse, někdy obránce, teď spíš útočníka San Jose. Druhého takového jako je on, v NHL nenajdete. Všimnete si ho kvůli divoce bujícím vlasům a vousům, kabina je plná jeho uštěpačných poznámek, na ledě zvládá všechno, co po něm chtějí. A taky se ujal Tomáše Hertla, s nímž hraje v lajně.



Jednu věc může Brent Burns předem vyloučit: Nikdy nebude hrát za New Jersey Devils. Za klub, proslulý vojenskou disciplínou, kde se netoleruje nic jiného než krátké sestřihy, holé tváře a uniformita. Ani náhodou, tohle není nic pro tohohle 28letého Kanaďana.

Brent Burns a Joe Thornton slaví trefu prvně jmenovaného útočníka Sharks do branky Ottawy.Foto Reuters

Dlouhé vlasy a plnovous nosil už dřív, s Nickem Schultzem, spoluhráčem z Minnesoty, se kdysi vsadil, kdo z nich se vydrží déle nestříhat – a samozřejmě vyhrál. Výluka v minulé sezoně ale jeho vizáž upravila do netušených rozměrů. Letos v lednu se na prvním srazu mužstva objevil s rozvrkočeným hnízdem na hlavě a vousy, které netknuté bujely všemi myslitelnými směry. Sympaťák, jehož krátce předtím časopis Cosmopolitan zařadil mezi nejatraktivnější hráče NHL, se proměnil v jeskynního muže.,

Start minulého zkráceného ročníku mu utekl kvůli operaci kýly, měl se oholit při návratu na led. Jenže prehistorické vzezření se Burnsovi natolik zalíbilo, že si z něj vytvořil novou image.

Připočtěte k tomu postavu, tedy skoro dva metry a více než sto kilo, a tušíte, proč podle zámořských vtipálků bude brzy připomínat Chewbaccu, chlupatého Žvejkala z Hvězdných válek.

Tak šel čas s Brentem Burnsem... Slušňáček se postupně změnil v jeskynního muže, Žvejkal z Hvězdných válek je zatím jen pracovní projekt pro rok 2014 :-)Foto Twitter.com/@RunsOnDuncan

Před touto sezonou se Burns na týmovém focení předvedl jako samuraj. Dlouhé vlasy stažené do culíku, vousy lehce zastřižené. Jenže jakmile nasadí helmu, trčí z něho štětiny dál úplně stejně.

Z útočníka na obránce a zpět

Nenapodobitelný je tenhle oblíbený hláškař i na ledě. Kromě toho, že má výtečnou střelu a umí trefit tělem protihráče jako málokdo, zastane jakoukoliv pozici. Až do juniorů válel jako důrazný útočník, tak získal stříbro na juniorském mistrovství světa 2004. V Minnesotě, svém prvním působišti, se ale musel přeorientovat na beka, aby si vůbec zahrál. Zvládl to výtečně. Dokonce tak, že se následně dostal na tři světové šampionáty, v roce 2008 byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a bral další stříbrnou medaili. V lednu 2011 si zahrál All Star game NHL.

Hra do těla Burnsovi vyhovuje.Foto ČTK

V San Jose, kam přešel před dvěma lety, ho ale po čase vrátili do útoku. Zkrátka mu řekli, že to tým potřebuje, a on bez výhrad kývl. Sám totiž svou pozici vidí jednoduše: „Mám dělat chaos,“ usměje se. To se mu daří výtečně, stejně tak ale přispívá body. Okamžitě se chytil po boku elitního playmakera Joe Thorntona, i když ani ten někdy neví, co přesně na svém pravém křídle čekat. „Absolutně ne. Jakmile Burnsie přeleze mantinel, je to neřízená střela. Ale nejde mu říct, aby zpomalil, protože je obrovská sranda ho sledovat,“ nadhodil.

Nikdy nevíte, co z Hertla vyleze, hlásí

Nalevo teď oba pohodáři mají novou hvězdičku, devatenáctiletého Tomáše Hertla, který k nim svou náturou ideálně zapadl. „Je vážně úžasný, hraje, jako by byl mnohem starší. Jen je sranda s ním mluvit, nikdy nevíte, co z jeho pusy vyleze,“ rýpnul si do Hertlova pokusu o angličtinu Burns, jehož úspěšná střela hned v prvním utkání sezony znamenala první bod kariéry českého šikuly. Že ten později sám přidal pár gólů, jste v posledních dnech asi zaznamenali.

VIDEO: Burnsova první trefa sezony

Co se týká Burnse, ten se okamžitě stal jeho kamarádem, sedli si i přes lehčí trable s dorozumíváním. „Je podobný jako já. Raduje se jako blázen, i když dá gól na tréninku, je s ním vážně sranda,“ liboval si mladíček při nedávném rozhovoru pro Sport.

Burns ale nepomáhá jen Hertlovi. Už roky podporuje americké vojáky, které za své peníze zve na zápasy. Kromě toho miluje hady a má barevně potetovanou půlku těla.

Ale to vás zrovna u něj asi nepřekvapí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud