Jakub Hlaváč
14. listopadu 2014 • 13:01

Ruský Hertl: Na startu NHL nejvíc baví Tarasenko ze St. Louis

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaklepal na tyčku. Je někdo doma? Pak si Vladimir Tarasenko vzal puk znovu. Umotal tři hráče New Jersey a skóroval. Vítejte v jeho show. Tenhle mladičký Rus ze St. Louis je možná nejzábavnějším hráčem startu NHL. Pojďte se seznámit.



Hýčká si puk na hokejce tak dlouho, než ho pošle do sítě. Nebo spoluhráči. Nebo někam jinam, kam se mu zrovna zachce. Málokdy ho o něj připraví někdo ze soupeřů. Už si na to začínají zvykat. Vladimír Tarasenko. Nová zbraň z východu.

VIDEO: Tarasenkův gól proti New Jersey

Už jsme zmínili gól, kterým se vysmál obraně týmu Jaromíra Jágra. Byl nádherný. A rovnou si pusťte i druhé video. Průjezd čtyřčlenným defenzivním valem v dresech newyorských Rangers.

VIDEO: Tarasenko projel mezi čtyřmi hráči Rangers 

Ostatně, pokud budete mít někdy v noci dlouhou chvíli... Nalaďte prakticky jakýkoliv duel Blues a tenhle dvaadvacetiletý klučina vám předvede nějaký povedený kousek. Na to může při prodeji lístků klub z amerického Missouri dávat téměř stoprocentní garanci.

Ale popořadě. Odchovanec sibiřského Novosibirsku byl odmalička pod dohledem svého otce Andreje. Ruského reprezentanta a účastníka olympijských her 1994. I on byl vynikajícím střelcem, celkem 15 sezon hrál ve své zemi nejvyšší soutěž. To on svého potomka vycepoval.

Připravil ho tak, že v sedmnácti Vladimir válel KHL za Novosibirsk, v roce 2011 vedl ruskou juniorku za zlatem na světovém šampionátu jako kapitán. O rok později už ho koupil Petrohrad, během výluky si tam zahrál s Iljou Kovalčukem. A odešel s ním do NHL.

VLADIMIR TARASENKO

Narozen: 13. prosince 1991 (22 let) v Jaroslavli
Národnost: ruská
Výška/váha: 184 cm/100 kg
Pozice: pravé křídlo
Klub: St. Louis Blues
Roční plat: 900 tisíc dolarů
Bilance v NHL: základní část 118 zápasů, 83 bodů (39+44)/play off 7 zápasů, 4 body (4+0)
Největší úspěchy: mistr světa „20“ (2011), účast na ZOH (2014)

Zvykal si, učil se. Pod dohledem přísného kouče Kena Hitchcocka sbíral zkušenosti. Trenér o něm říká: „Ještě v minulém ročníku byl rád, že tady prostě je. Teď chce být chlapem, který večer co večer může rozhodnout. Chce být výjimečným hráčem téhle ligy. To je velký rozdíl.“

Jeho svěřence prý hodně změnila olympiáda v Soči. Sborná před domácím publikem shořela. Tarasenko nedostal moc šancí to změnit. Do Ameriky se pak vrátil jiný. „Byl zklamaný, že měl málo prostoru. Začal na sobě pracovat, najednou byl naprosto soustředěný,“ chválil ho nejbližší nadřízený.

Výsledky dřiny se dostavily. Jenže nejen ona je za vzletem ke hvězdám. Může za něj i finský centr Jori Lehterä. Šestadvacetiletý seveřan si hokejem nejprve slušně vydělal v Kontinentální lize a teď se rozhodl prosadit v zámoří.

S ruským mladíkem se setkal už v Novosibirsku, nyní spolu nastupují v St. Louis. Opět bok po boku. Opět děsivě nebezpeční. Ostatně byl to bronzový medailista ze Soči, kdo v noci na středu hattrickem zdemoloval Buffalo.

Přihrávky jak z dob sovětské nadvlády

„Dostával jsem přihrávky, jaké znáte z dob dominance Sovětského svazu,“ smál se pak na vedle sedícího parťáka. „On může dělat s kotoučem, co si zamane. Stačí zůstat v pozoru, když se rozhodne vám nahrát. Protože je možné úplně všechno,“ citovali ho thehockeywriters. com.

Ti dva si spolu prostě rozumí. Když společně naberou rychlost středním pásmem, pak se beci mohou dát na modlení. Tarasenko není žádný sobec. Rád se o puk podělí. Nicméně jeho střela je extra nebezpečná. Podobně silnou ránu zápěstím nemá skoro nikdo. Pokud vůbec někdo. Co na všechno to slétající se štěstí říká sám mistr? Vraťme se na začátek, k perexu článku. Popisoval mimořádný zásah. Tady je komentář jeho autora. „Hokej není o gólech jednotlivých hráčů. Je o výhrách. My jich máme sedm v řadě. Pojďme přidat osmou. Pak se zase můžeme dívat o krok dál,“ zříkal se poct hrdina večírku.

Osmá přišla proti Buffalu a devátá v noci na pátek proti Nashvillu (4:3). A Tarasenko má další video se vstřeleným gólem.

VIDEO: Tarasenkova svižná střela proti Nashvillu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud