František Suchan
14. ledna 2015 • 17:35

Dva čeští brankáři u Haškovy slávy. Neskutečné, žasl Neuvirth

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sledoval, jak ke stropu arény stoupá číslo hrdiny jeho dětství. A přitom měl na sobě stejný dres, který Dominátor proslavil napříč hokejovým světem. Michal Neuvirth, který se netají obdivem k uctívanému Dominiku Haškovi a jeho podobiznu nosí i na masce, chytal v úterním zápase za domácí Buffalo. „Neskutečný zážitek,“ nepřeháněl.



Neuvirth nebyl jediný unešený unikátním večerem. Hašek měl totiž v úterý nástupce-krajany v brankách obou svých osudových klubů, které se střetly v den oslavy jeho kariéry. Branku Red Wings totiž hlídal Petr Mrázek. „Nikdy bych nevěřil, že může vyjít něco takovýho, jako že se s Mrázou jako dva čeští gólmani sejdeme na ledě při takový příležitosti,“ přiznal první jmenovaný po utkání.

Že do něj nastoupí, doufal už dopředu. „Věděl jsem, že se ta událost blíží. Před Tampou jsem si říkal, že bych potřeboval podařenej zápas, abych dostal i ten s Detroitem. Povedlo se, odchytal jsem ho dobře,“ vzpomněl předchozí vydařený duel, v němž zlikvidoval 45 pokusů.

„Pak už jsem si věřil, že na mě vyjde i tenhle start. A když jsem se potom díval na Detroit, jak hrál s Washingtonem a zranil se Howard, hned mi došlo, že by u nás měl chytat Mráza. Je neskutečný, jak to osud zařídil...“

Hašek mu podepsal knížku i puk

Neuvirth patří ke generaci, která vyrůstala v naganské době, akrobat s číslem 39 pro něho byl dětským hrdinou. Kvůli němu fandil Buffalu, po olympijském zlatu už ho pak přímo zbožňoval, chtěl být jako on. Když tedy v úterý stál přímo u toho na ledě během Haškovy ceremonie, nešlo se ubránit dojetí.

„Pro mě je tohle splněnej sen, vidět svůj idol, jak mu vyvěšují dres. Byl jsem nadšenej, že jsem u toho mohl být, že jsem si mohl i přímo zachytat,“ tvrdil nadšeně do telefonu 26letý gólman, který od březnového trejdu z Washingtonu stihl za Sabres zatím 19 zápasů.

Petr Mrázek si stihl s Haškem před utkáním popovídat.
Petr Mrázek si stihl s Haškem před utkáním popovídat.

Před tím posledním, výjimečným, měl navíc možnost si s legendárním předchůdcem pořádně popovídat. „Podepsal mi spoustu věcí, třeba knížku o něm, puk a plno dalších drobností,“ těšilo ho.

Ze samotného večera si prý Neuvirth zapamatuje hlavně Haškův proslov. „Ten se mi hodně líbil. Stejně tak sestřihy jeho zákroků, který se pouštěly na kostce, na ně jsem jenom zíral. Jeho styl byl jedinečnej, to nedokáže nikdo okopírovat,“ žasnul i po letech.

A pak už šel do zápasu, v němž ho nakonec předčili Mrázkovi Red Wings 3:1. Chytal samozřejmě zase v masce, na níž má vyobrazeného i Haška, jemuž ji ukázal. „A myslím, že se mu líbila,“ usmál se.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud