15. června 2016 • 20:58

V Pittsburghu se slavil Stanley Cup. Přišlo kolem 375 tisíc lidí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle odhadů přes 375 tisíc lidí dnes slavilo zisk Stanleyova poháru v ulicích Pittsburghu. Hokejisté Penguins, kteří i napočtvrté završili své finálové vítězství na soupeřově ledě, si ho podle zástupců města mohli při triumfální jízdě ulicemi vychutnat s nejvyšším počtem fanoušků v historii.



Desetitisíce lidí ocenily stejně jako při posledním vítězství Tučňáků před sedmi lety své hrdiny na Grant Street a Liberty Avenue. Fanoušci ve snaze mít co nejlepší výhled obsadili vedle jiných prostor i několikapatrové parkoviště na trase, jíž projela celá kolona.

Tu tvořila obojživelná auta, rolba, ale protagonisté se svými rodinami byli na korbách pickupů a kromě toho, že zdravili fanoušky, zaznamenávali si mimořádné okamžiky na mobilní telefony a kamery. Nejvíce aplausu sklidil se Stanley Cupem nad hlavou a slunečními brýlemi na očích kapitán Sidney Crosby .

"Byl to skvělý a zároveň těžký rok. Jsem rád, že už ta sezona končí. A že končí právě takhle; je ze mě ženatý chlap, otec syna a ještě navíc vítěz Stanley Cupu - je přede mnou krásné léto," uvedl další hvězdný útočník Jevgenij Malkin, jenž měl pohár nad hlavou v objetí se svým otcem.

"Nevěděl jsem, co od toho čekat. Ale tohle veškerá očekávání rozhodně předčilo. Je to úžasné," vychutnával si oslavy gólman Matt Murray. "Sen se stal skutečností. Jsou to skvělé pocity a moc si to užíváme, je to zábava," doplnil útočník Nick Bonino.

Cestu městem završila představovačka, při níž se celý tým a zástupci klubu sešli společně na pódiu. Zatímco při finálových zápasech znělo halou Consol Energy Center "We want the Cup" (My chceme pohár), dnes se tento pokřik fanoušků změnil na podobné "We won the Cup" (Vyhráli jsme pohár) a nechybělo ani tradiční "Let's go Pens".

"Tento tým psal na své cestě hodně příběhů. Vydobyli jste si respekt a my jsme na vás hrdí," ocenil šampiony starosta Pittsburghu Bill Peduto.

Kouč Sullivan: Tohle město je poblázněné hokejem

"Stanley Cup nemůžete vyhrát bez charakterních a schopných lidí. Myslím, že my jsme takových měli v šatně mnoho. Viděl jsem tu potenciál pro to, abychom ligu vyhráli. A to jsem také hráčům řekl," připomněl kouč Mike Sullivan.

"Tohle je město poblázněné hokejem a bez vás bychom tady nestáli," poděkoval fanouškům teprve šestý kouč historie, jenž přišel k týmu v rozehrané sezoně a hned ho dovedl až ke Stanley Cupu.

"Tohle je skvělá parta kluků a co si tak pamatuju, tak tady ta oslava je ještě větší, než jaká byla v roce 2009," porovnával Crosby a podle dostupných údajů měl pravdu. Tehdy slavilo s mužstvem okolo 300 tisíc lidí.

"Mrzelo nás, když jsme prohráli pátý zápas doma, ale o tohle jsme nechtěli přijít," doplnil Crosby. Ten je jediným hokejistou historie, který má ve sbírce Stanley Cup, olympijské zlato, triumfy ze světového šampionátu seniorů i juniorů a navíc Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části a po této sezoně rovněž Conn Smythe Trophy, kterou je oceňován nejužitečnější hráč play off.

I vyhlášený mrzout Phil Kessel si vše užíval plnými doušky s úsměvem od ucha k uchu. "Jsem vítězem Stanley Cupu a je to něco doopravdy jedinečného," netajil velkou radost kanonýr, z něhož si utahovali spoluhráči z obávaného útoku 'HBK', tedy Carl Hagelin a Bonino. "Je skutečnou poctou hrát v útoku s někým, jako je Phil," smál se Hagelin.

Podle generálního manažera Jima Rutherforda je poučením pro všechny zainteresované, po jak trnité a nelehké cestě k triumfu došli. "Nesmíte přestat věřit, ať už děláte cokoliv. Když věříte, nakonec dosáhnete, co chcete. Budeme se snažit, abychom se tady zase za rok společně setkali," prohlásil Rutherford.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud